Португалско кафе в библиотеката

Събитието се организира по проект “Поднасявам ви премълчаното” на “Юнайтед Авангард Артист по програма Европейски корпус за солидарност.

“Поднасям ви премълчаното” e индивидуално доброволчество за дейности в сферата на киното, карнавала, изкуствата с участието на общността, промотирането на европейските ценности и самосъзнание и развитието на гражданското общество. В него ще вземат участие 3-ма доброволци за период от 305 дни всеки. Двама от доброволците ще са от България и един от Португалия. Младежите ще бъдат ангажирани основно с творчески, артистични и помощни дейности свързани с основните дейности на организацията, ръководена от Румен Сомов. Това не е първият проект на неговата организация, като тя печели младежи обмен „Еко герои” по програма „Еразъм+” преди няколко години.

Доброволците ще бъдат част от екипите и ще помагат за извършване на следните дейности: ежегодното ни участие в Карнавалното шествие по време на Празника на розата и организирането на еко фестивал в Казанлък за 2020 година; изработка на късометражни и документални филми, чрез което да постигнат персонално въздействие за развитие на личното им творчество и арт заложби. Срещи с представители на културни институции, представяния в училищата на създадената от тях продукция. Направа на арт инсталации на открито-например рисуване по стари сгради; участия в други представяния на книги, изложби и т.н., включително подпомагане организационната работа по тях. Организиране на други представителни прояви /например представяне на книги на млади автори/. Планираме и краткосрочни пътувания за дейности из страната. Изкуството ще бъде използвано като средство за обществен израз и въздействие, лична реализация и социално сближаване.

Влиянието на проекта на местно ниво се изразява в това, че повече младежи ще се запознаят с дейностите и доброволците, като по този начин ще разберат повече за програма „Европейски корпус за солидарност” и ще участват в нея чрез дейностите на нашата организация. Ще се популяризира доброволчеството като философия и основна идея в програмата и проекта.