С Грамоти от Общината отличиха Доброволците от “Взаимопомощ”

Освен организиране на Еко фестивала, за който част от тях са в града ни, те почистиха замърсени райони, предложени от г-жа Теменужка Люцканова, Директор на Общинско предприятие „Комунална дейност и поддържане на инфраструктурата“.

Терените са в близост до градинката до училище по хидравлика в гр. Казанлък, площадката до обучителен център на „М+С Хидравлик” и градинката в междублоковото пространство на р-т “Опела”.

Освен тях в началото на акцията беше почистен район около язовир Копринка, от където започна Еко фестивала преди 10 години. Предвид многото отпадъци там доброволците ще продължат и тази седмица с почистване на територията на язовира. Чували и ръкавици бяха осигурени от Община Казанлък, а на помощ на доброволците тази седмица ще са децата от лятната академия на НЧ „Пробуда-1920” с.  Копринка.

Освен с почистването на замърсени терени доброволците се включиха в направа на легла от стари гуми, боядисване на къщичките и грижа и гушкане на кученцата и котенцата в  приюта на СНЦ „Animal Hope Bulgaria-Kazanlak”.

Председателят Ивелина Недкова споделя „Тези прекрасни млади хора рециклираха няколко стари гуми и ги превърнаха в прекрасни легла за мъниците. Също така решихме да вдъхнем нов живот на вече овехтелите кучешки къщички и да ги използваме още известно време. Най – щастливи обаче бяха кучетата и котките те получиха невероятен брой целувки и прегръдки от всички гости. Мисля, че освен с работа, денят беше изпълнен и с много любов.” Това обаче не е всичко…..

Доброволците боядисаха в продължение на 2 дни и половина оградата на „Кремона-България“ ЕООД, като имаха възможност и да посетят фабриката и музея, за да разказват в техните страни за нея.

Идеята за инициативата стартира с цел да радва казанлъчани, преминаващи покрай предприятието, да привлича повече млади хора към музиката с цветовете на оградата, а и фабриката е една от водещите поддръжници на кампанията за събиране на пластмасови капачки за „Капачки за Казанлък” и подаряване всяка година за еко фестивала на китара за едно дете, участвало в “Концерти за малчугани и великани”. Материалите за боядисването бяха осигурени от „Кремона-България“ ЕООД.

За своята активна дейност в града ни доброволците получиха грамоти от името на кмета на Община Казанлък г-жа Галина Стоянова, връчени от г-н Ахмед Мехмед, Заместник-кмет по „Социални дейности”.

Доброволците имаха възможност да посетят и Пречиствателната станция за отпадъчни води в с. Овощник, благодарение на Управителя на „ВиК” ЕООД гр. Стара Загора РИОСВ-Стара Загора и

По проект „Дълбоки корени” на програма “Еразъм+” от 2018 г. до момента в Казанлък са пристигнали 41 доброволци от Франция, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Румъния, Испания, Финландия, Германия, Португалия и Словения, а по двата проекта “Взаимопомощ” на програма “Европейски корпус за солидарност” общо 8 доброволци от 2018 г. от Италия, Латвия, Испания, Унгария, Франция, Чехия, Тунис и България.

В дейностите по Еко фестивала тази година помагат и 3-та доброволци на Юнайтед Авангард Артист по проект „Поднасям ви премълчаното” на програма “Европейски корпус за солидарност” от Португалия и България.

Текст и снимки: инж. Мария Славова

Председател на СНЦ “Младежки център за развитие-Взаимопомощ”

Свързана публикация

Еко фестивалът в Казанлък продължава