Учениците от “Паисий Хилендарски“ – Казанлък казаха “Не на тормоза” в Деня на розовата фланелка

И тази година училището стана част от световната инициатива Ден на розовата фланелка, чрез която се противопоставяме на тормоза в училище.

Съпричастни към темата, днес учениците от първи до пети клас в ОУ „Свети Паисий Хилендарски“, гр. Казанлък бяха облечени в розово и отстояваха своята позиция – НЕ на насилието, като пяха песни за приятелството, танцуваха и пуснаха в небето балони, в които бяха поставени листчета с мили думи и пожелания. А учениците от шести и седми клас се включиха в инициативата онлайн.

“Това е денят, в който нашето училище всяка година казва ДА на добротата, ДА на съчувствието, ДА на приятелството, ДА на закрилата и обичта! Нека бъдем по- добри и човечни, не само през този ден в годината!”, призовават от училището.

А историята на тази инициатива е слената:
Последната сряда на месец февруари е денят, в който се противопоставяме на агресията и тормоза в училище, а именно – Световен ден на розовата фланелка. Инициативата започва още през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс решават да подкрепят приятеля си, купувайки розови тениски и ги раздали на всички ученици, дръзнали да се включат. А те не са били никак малко. „Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казал Травис Прайс, който тогава бил само на 17 години. “Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабо хлапе.“

loading…