За Европейска Коледа се подготвят с Еко Подаръци в „Антим I“

Това е вторият проект, който реализират ученици от начален етап заедно с техни връстници от Италия, Испания, Финландия, Франция и Румъния. Координатор на проекта е испанското училище.

Изработването на коледни подаръци е първата по – голяма кампания, която предприемат по проекта от учебното заведение. Координаторът за българското училище Наташа Джуркова, поясни, че кампанията е посветена на Европейската седмица за намаляване на отпадъците: „С нашите партньори решихме да се включим в тази кампания като екип и решихме да посветим нашите дейности на Коледа.“

Всяко училище партньор ще изработи нещо конкретно. Училището в Казанлък изработва коледни подаръци от природни и рециклирани материали и стари вещи. Финландците ще изработват коледна декорация, румънските ученици ще направят украса за коледното дърво, испанците ще покажат как може да бъде подредена коледната маса, използвайки рециклирани материали. „Нашата идея е да покажем как можем да посрещнем Коледа, без да изпадаме в разточителство. Искаме да научим децата от малки да обръщат внимание на това, да няма разточителство и прекалено голяма консумация на вещи“, подчерта Джуркова.

Част от нещата, които деца и родители изработиха заедно ще заминат за Норвегия, където ще бъдат продадени на специален благотворителен базар. Средствата, които ще бъдат получени от продажбата на някои от нещата, ще бъдат използвани за добри каузи.

„За нас като училище е много важна една кауза – приобщаването ни към основните глобални цели на ООН – животът на планетата да бъде по–добър, с грижа към всяко едно живо същество“, каза директорът на Средно училище „Екзарх Антим I“ Радиана Стефанова. Тя изрази своята увереност, че възпитанието на деца не е едностранен акт само от страна на семейството. В този смисъл тя подчерта, че винаги нещата се получават максимално добре, когато са в партньорство семейство, родители, учители, училище.