134 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк

Днес, 19 януари 2023 година, се навършват 134 години от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк.

„Ако всеки от нас разрови родовата си памет, няма как да не стигне до едни войничета, на които ръцете са им напукани и от студ, и от жега, които са яли веднъж на седмица, които са броели куршумите, но които са знаели, че зад гърба им започва България. И няма как да отстъпят и докъдето са стигнали те, до там е България. Те пазят семейства, те пазят огнища, те пазят роднини, пазят земята. И затова са били непобедими.“ /„История на 23-ти пехотен Шипченски полк“, автори: Красимир Узунов и професор Генчо Начев/.

134 години след създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк още отеква ехото от бойната слава и героизма на неговите войни.
Полкът е формиран в град Казанлък на основание указ № 11/1889 г. на княз Фердинанд от 3-та и 4-та дружини на 12-ти пехотен Балкански полк.
23-ти пехотен Шипченски полк участва в балканските войни (1912-1913 г.) в обсадата на Одрин. В Първата световна война воюва при връх Китка, с. Ботум, южно от с. Рещани (северно от Битоля) и на Беломорския фронт източно от гр. Серес. След края на войната се разформирова, но се създава отново през 1928 г.
Полкът участва в заключителния етап на Втората световна война в Европа в състава на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия и взима активно участие в Мурската операция. Разформирован е окончателно след края на Втората световна война.
23-ти пехотен Шипченски полк е наричан с много имена – Безсмъртния полк, Лудия полк, Лъв Балкански, Венеца на бойната слава на България…
Днес военнослужещите от 61 Стрямска механизирана бригада, като наследници на 23-ти пехотен Шипченски полк, продължават да следват традициите и примера на своите предшественици, показвайки висок боен дух и себеотрицание.
По повод на годишнината на 18 януари 2023 в с. Виден, Община Павел баня с тържествен ритуал, с участието на Военния духов оркестър и почетен караул от състава на самоходния артилерийски дивизион на 61 Стрямска механизирана бригада, беше открита паметна плоча в памет на полковник Васил Х. Илиев.
Полковник Хаджиилиев е родом от с. Виден, участвал в боевете при с. Юрушъ, по-късно в Обсадата на Одрин и при гр. Щип, служил в Стара Загора и награден за доблестна служба с „Народен орден за заслуги” четвърта степен от Негово Величество царя.
Поклон пред паметта на всички българи загинали във войните за национално обединение на България!

loading…