16 октомври – Празник на Българската авиация и Военновъздушните сили

Българските ВВС празнуват 111 години от първия български боен полет и създаването на военната авиация.

На 16 октомври 1912 година двама български летци – поручиците Радул Милков – командир на Първо аеропланно отделение и наблюдателят Продан Таракчиев за първи път превръщат самолета в бойно средство в небето над Одрин, като извършват първата в света бомбардировка от въздуха демонстрирайки ударна мощ и качества в печелене на битки.

В изпълнение на разузнавателен полет двамата прелитат с германски самолет „Албатрос” над Одринската крепост, обсадена от български войски и смятана от цяла Европа за непревземаема. Те успяват да хвърлят ръчни гранати над гара Караагач. Тази акция е бойното кръщение на младата тогава българска военна авиация, а тази дата се превръща в символ на най-добрите традиции във военновъздушното дело.

През 1963 г. с Разпореждане на Министерския съвет под № 400 от 01 юни, 16-ти октомври е обявен за Празник на авиацията и Военновъздушните сили.

В Казанлък, родолюбиви граждани, почетоха паметта на летците, загинали във военно и в мирно време като поднесоха цветя пред Паметника на авиациятя в двора на военното формирование 22180 на 61 „Срямска“ механизирана бригада.