61 Стрямска бригада тържествено изпрати български контингент в Босна и Херцеговина

В Казанлък се проведе тържествена церемония по изпращане на български военен контингент за участие в Междинен регионален резерв на операцията на Европейския съюз “АЛТЕА” в Босна и Херцеговина. Събитието се проведе от 61 Стрямска механизирана бригада с командир бригаден генерал Маргарит Михайлов.

Бившият командир на 61-ва бригада и настоящ командир на сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков поздрави военнослужещите които ще поемат своята мисия с дълг, поет от страната ни към ЕС. „Вашата истинска задача тепърва предстои. Не забравяйте, че въпросът не е само да изпълните задачата, която персонално ви е поставена. Вашата отговорност е много по-висока. Там вие ще представяте първо България, после Българската армия и накрая себе си“, каза той.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова припомни историята и славата на 23 Пехотен Шипченски полк, като направи препратка с войната в Украйна и природните бедствия от последните дни. „Отечеството чака вие да го носите в сърцето си днес, така както го направи навремето 23 ПШП“, каза тя. И още „Бъдете уверени че отечеството ви обича най-много“. Стоянова  пожела на военнослужещите здраве и успешна мисия.

Командващият контингента подполковник Момчил Димитров получи сертификата за готовност от въоръжените сили на Република България за участие във военна операция на ЕС в Босна и Херцеговина – “АЛТЕА” от заместник командира на съвместното командване бригаден генерал Христо Ганецовски.

На церемонията присъстваха висши военни от Българската армия, представители на Министерството на отбраната, представители на община Казанлък, културни институции, патриотични организации, близки на военнослужещите и граждани . Молебен за здраве и успешна мисия на българските военнослужещи отслужиха свещеници от Старозагорска епархия.

Военният контингент е сформиран от 113 души от състава на 61 Стрямска механизирана бригада, 110-и логистиченн полк, Мобилната КИС и Военномедицинска академия. В края на месец януари тази година рота от състава на Сухопътните войски, сформирана от военнослужещи от състава на 61-а механизирана бригада и 110-и логистичен полк, беше сертифицирана за участие в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа“.

 


 

loading…