Александър Проданов със злато от Международна олимпиада по физика и отличие на МОН

Възпитаникът на ППМГ „Никола Обрешков“– Казанлък  Александър Проданов е един от 25 зрелостници от 19 училища в България, които ще получат национална диплома за отличен успех от Министерството на образованието и науката. Той завърши учебната 2021/2022 г. с пълни шестици по всички учебни предмети от дипломата за средно образование, както и на държавните зрелостни изпити. Отличието се връчва всяка година и е признание за високите постижения на ученици от българските училища.

Постижение е медалът на Александър от най-силното състезание в света за сезона – Международната олимпиада по физика. Той премерва знания с 363 състезатели от 74 държи и завоюва  златен медал. Това е най-силното представяне на България от създаването на олимпиадата и първото ни злато от 2013 г. насам. Тази година състезанието се проведе онлайн от 10 до 17 юли с виртуален домакин Швейцария.

52-рото издание на олимпиадата се проведе в два кръга, като на първия кръг учениците се състезаваха върху две експериментални задачи, а на втория кръг – върху три теоретични. Домакин на онлайн провеждането в България бе Физическия факултет на СУ.

И предишни години Александър Проданов има изключителни постижения в областта на физиката, математиката, астрономията и астрофизиката. През 2021 година печели сребърни медали от Международната олимпиада по физика и от Жаутиковската олимпиада, златен медал от Европейската олимпиада по физика и сребърен медал от Международната олимпиада по астрофизика;

През 2022 година завоюваният сребърен медал от Жаутиковската олимпиада го класира за участие в  Международната олимпиада по физика, където той печели последния си златен медал.

Свързана публикация

Казанлъчанин спечели сребърен медал от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика


loading…