Автентични носии показват трио “Калина” и Антон Гудов

Любителите на фолклора и българските традиции, имат възможността да посетят Изложбата “Автентични български носии”, която е посветена на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия.

Изложбата бе открита с изпълнение на тракийска песен от  Тракийско дружество “Капитан Петко войвода” с председател София Дончева и почетен председател Костадинка Димитрова. На откриването присъстваха кмета на град Казанлък Галина Стоянова и обществения посредник Гинка Щерева.

“С радост ви съобщаваме, че тази година за вас сме подготвили най-голямата си и най-добра изложба от автентични носии, която сме правили досега. В нея са изложени уникални експонати и старинни забраждания, плод на нашите дългогодишни събирания и проучвания.

Тази изложба е много специална за нас, тъй като покрай колекционерството тръгнахме по следите на един много болезнен период в българската история. След Балканските войни огромни части от България остават извън пределите ѝ и българите, живеещи по тези земи, са принудени да напуснат родните си места и да бягат в търсене на спасение.

Покрай събирането на носиите, имахме възможността да разговаряме с множество потомци на именно тези българи, които с болка разказват историите на техните предци. Това са хиляди семейства от Беломорска и Одринска Тракия, изстрадали своята съдба. Тази изложба е посветена именно на тях.

В нея са изложени носии от Гюмюрджинско, Узункюприйско, Суфлийско, Димотишко, Каваклийско. Освен носиите на бежанците за вас сме подготвили още старинни експонати и от други региони на България.”, споделиха организаторите на изложбата.

Изложбата е подредена в Галерия “Иван Милев” на ул. “Искра” 4 и може да бъде посетена до 6 юни.

Снимки: Вестник ИСКРА

Вижте още:

loading…