Бъдещи педагози от Тракийския университет на практика в Казанлък

Днес Основно училище “Георги Кирков” бе домакин на работна среща на Тракийския университет – Стара Загора с три казанлъшки учебни заведения. На нея бе сключено споразумение за сътрудничество между Тракийския университет, ОУ “Георги Кирков“ и казанлъшките детски градини „Здраве“ и „Пчелица“. С него се договаря обучение на студенти от факултета по Педагогика към Тракийския университет в няколко учебни бази, разположени на територията на община Казанлък. На срещата присъстваха представители на избраните учебни заведения, както и представители на Педагогическия факултет в лицето на проф. Таня Борисова и д-р Аксения Тилева.

„Познавам региона и определено знам, че тук има детски градини и училища, които по нищо не отстъпват на тези в Стара Загора, с които работим в партньорство“, коментира деканът на Педагогическия факултет проф. д-р Таня Борисова. Тя обясни, че студентите ще се обучават в Казанлък както като консултиране, така и в текущата си практика и подготовка за държавни изпити.

Проф. Борисова изтъкна предимствата на ОУ „Георги Кирков“ и посочи, че в него работят много бивши възпитаници на старозагорското висше учебно заведение. „Педагогическият факултет е вече на 20 години и от 25 студентите до момента са станали 1500, което предполага повече бази и повече досег с различни образователни институции“, обясни тя и изрази мнение, че Казанлък е място, където образованието стъпва на много здрави основи.

Проф. Таня Борисова подчерта, че изключително важна за това сътрудничество е била подкрепата на Община Казанлък, и че взаимодействието между образователните институции ще допринесе за взаимното обогатяване и развитие на професионалните компетенции както на студентите, така и на преподавателите. Тя коментира, че в началото на втори семестър студентите в четвърти курс започват държавна практика, което означава, че най-късно през февруари те ще започнат своето обучение в казанлъшките учебни заведения.

„Колективът ни е млад, амбициозен, креативен и смятаме, че имаме много какво да покажем на студентите. Учебните заведения в Казанлък имат много добри преподаватели и материални бази, затова сме особено щастливи, че именно ние ще бъдем една от базите за обучение на бъдещите педагогически кадри“, коментира директорът на ОУ „Георги Кирков“ Сребра Касева.

Д-р Аксения Тилева, асистент в Педагогическия факултет на Тракийския университет, посочи, че качеството на образованието в Казанлък може да се сравни с това на най-високо европейско ниво. „Доказателство за това са високите оценки, които получаваме от международни партньори и именно на тази база бяха избрани трите учебни заведения“, каза още тя.

Студенти от Тракийския университет,  на които предстои практика в Казанлък също дойдоха в града, за да се запознаят с неговите забележителности като посетиха културни институти и училища.

loading…