Братът на Чудомир: 13. мартъ 1913 годъ: “Одринъ е български вече.”

На 13 март 2023 г. се навършват 110 години от превземането на Одринската крепост от българската армия в хода на Балканската война 1912-1913 г.  По този повод Регионален исторически музей – Велико Търново, представя изложба, посветена на този славен момент от войната.

Върху 18 табла пред факултет „Изобразителни изкуства“ в старата столица местните жители и гостите на града ще видят епизоди, запечатани във фотографии, документи и вещи, свързани с град Одрин и превземането му.

Акцент на изложбата е снимка с посвещение и дата 13 март 1913 г., Одрин – „Моите сърдечни поздрави, и Одрин е български вече. Ваш Г. Чорбаджийски“. Този надпис дава и името на самата изложба. Авторът му Георги Чорбаджийски – брат на писателя Чудомир, прави снимка за спомен след превземането на града заедно с двама свои бойни другари, която праща на своите родители.

Материалите, използвани в изложбата, се публикуват и пускат за първи път в научно обращение. Те са от архивите на дирекция „Държавен военноисторически архив“ – Велико Търново, Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък, Министерство на отбраната, Николай Гичев, Лилия Димитрова, Хриси Владкова, Петя Големанова, Александър Въчков, Симеон Цветков.

По повод 110-годишнината на Одринската епопея във витрината на Културно-информационния център на ул. “Искра” №4 е подредена фотодокументалната изложба “110 години Балкански войни”, организирана от Община Казанлък, ИМ “Искра” и СОСРЗ . Казанлък. В нея на 10 табла са показани документи и снимки от участието на 23 Пехотен Шипченски Полк във войните за национално обединение.


loading…