Брифинг на Полиция и Прокуратура във връзка с разкрити телефонни измами

47-годишен мъж е задържан за съпричастност към три телефонни измами, реализирани на територията на ОДМВР-Стара Загора за периода 19 – 31 март. По данни на потърпевшите, те са били ощетени с общо около 30 хиляди лева. Директорът на ОДМВР-Стара Загора старши комисар Лазар Христов уточни, че на територията на всяко от районните управления са изготвени работни карти. Провеждани са беседи с възрастни хора, кметове на населени места, представители на пенсионерски клубове, на куриерски фирми и др. с цел превенция.

Старши комисар Христов призова в случай на съмнение, хората незабавно да сигнализират полицията.

Административният ръководител на Районна прокуратура – Стара Загора Таня Димитрова разясни, че измамите са били реализирани, като възрастните хора са били въведени в заблуждение, че оказват помощ на свои близки и съдействат на полицейски служители.

МВР препоръчва:

Бъдете бдителни и не се поддавайте на телефонни измами! Жертви стават основно възрастните хора – предупредете близките си, обяснете да не дават пари на непознати под никакъв предлог.

Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки. Основните „сценарии”, използвани от измамниците са „съдействие при провеждане на полицейска операция“, съдействие на близък/роднина“.

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н.;

Не се доверявайте на непознати хора;

Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; лекар; служител на полицията или на друга институция;

В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати – например рождена дата, населено място и т.н.;

Ако имате съмнение, че сте попаднали на измамливо обаждане, затворете телефона, оставете го настрани и потърсете помощ от друг апарат, на ваш съсед, близък или роднина.

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или директно в подразделение на полицията.

Прессъобщение на ОДМВР Стара Загора


loading…