Част от библиотеките в страната затвориха

Част от библиотеките в страната затвориха врати, заради неясно тълкуване на заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров за въвеждане на зелен сертификат. Библиотеките не са изрично упоменати в заповедта и все още изчакваме отговор здравното министерство, коментира Анета Дончева, председател на Сдружение „Българска библиотечно-информационна асоциация”.

„Притеснява ни, че библиотеките като институции не са изрично упоменати в заповедта в т. 17, където са изредени обектите, в които не се изисква зелен сертификат. Ако библиотеките са изрично упоменати те трябва да се подчинят на всички постановки в тази заповед и да въведат изискванията. Говорихме с колегите и решихме библиотеките да работят според условията, в които се намират. Проблемът не е само в потребителите, които ще дойдат, но в персонала. Има и неваксиниран персонал. И всяка библиотека има различни възможности, ако работят един или два души и те не са ваксинирани естествено, че ще затвори, но как ще процедират- ще им се плаща ли“, коментира Дончева.

Тя добави, че затова е взето решение да се види какви решения ще бъдат взети и всяка една библиотека да прецени наличните си ресурси и да решава въпросът според ситуацията и указанията на местните власти.

Временен режим на работа без преки посещения на граждани е въведен вече в общинската библиотека „Искра“ в Казанлък, съобщи Теодора Георгиева, временно изпълняващ директор на институцията. Тя допълни, че потребителите, които имат да връщат книги и материали няма да бъдат глобявани.

Източник: БНР Стара Загора 

loading…