Честит празник на Смесен хор “Петко Стайнов”!

Смесен хор „Петко Стайнов“ е създаден през 1972 г. под ръководството на изтъкнатия наш диригент и основател на първата хорова школа в България – Петя Павлович. След смъртта на композитора Петко Стайнов, с решение на Общинския съвет хорът получава неговото име. От тогава до днес творчеството му, както и това на други български композитори, неотменно присъства в изявите на хора в страната и чужбина.
След създаването на хора и първата хорова школа в България от Петя Павлович, със състава са работили диригентите Ваня Монева, Киркор Тютюнджан, Нели Трошева. От 2002 г. диригент на хора е Младен Станев, възпитаник на Държавна Музикална Академия „Проф. П. Владигеров“, диригент и на Хора в Държавна опера- Стара Загора.
Цялостният репертоар на състава включва произведения от всички жанрове, епохи и стилове. Съставът е концертирал в повечето европейски страни и редица столици. Лауреат е на много престижни награди от конкурси – Арецо – Италия, Превеза и Карпениси – Гърция, Прага – Адвент и Музика сакра – Чехия, Международни майски празници в град Варна . Сред спечелени награди през последните години са тези от конкурса Адвент в Прага – 3-то място, „Гласове“ – Несебър – Голямата награда, Първо място на Фестивала за църковна музика в Попово.
Незабравими за публиката ще останат участията на Смесения хор в Надканижа – Унгария, Хелзинки – Финландия, Верия – Гърция, Ихлава – Чехословакия, зала „България, концертното турне в Дания, изпълнението на „Реквием” от Моцарт в Прага и още много други.
През 2020 – 2022 г. Хорът получи редица отличия от международни онлайн хорови конкурси и фестивали – Златен медал от „Майски музикални празници – Босна и Херцеговина“, Гранд при от фестивала „Българската душа“ – Израел. Хор „Петко Стайнов“ често си партнира с оркестри и солисти в страната – Държавна опера Стара Загора, Пловдив, Оркестрите в Сливен, Габрово. Консултант на състава е изтъкнатия у нас и в чужбина диригент проф. Теодора Павлович.
Източник: НЧ “Искра”

loading…