Честване на 146 години от Шипченската епопея на Паметника на свободата

Хиляди българи се събраха пред Паметника на свободата на връх Свети Никола за Националното честване на 146-ата годишнина от Шипченската епопея. В тържествата участва държавният глава и главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. На церемонията присъстваха областни управители и заместник областни управители, народни представители, кметове и заместник-кметове на населени места, представители на местни и държавни институции.

В началото на тържествената програма държавният глава прие почетния караул на представителни роти на националната гвардейска част. Честването продължи със заупокойна молитва в памет на героите, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в съслужие със свещеници от Габровска духовна околия. По повод 140-ата годишнина от написването на Вазовата “Епопея на забравените” беше представен фрагмент от одата “Опълченците на Шипка”.

След „епопеята на забравените“ няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят „епопея на зачеркнатите“, каза в тържественото си слово президентът Румен Радев. „Европейска България има бъдеще, само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението, което търгува с всичко българско за своето оцеляване“, каза още той. Според държавния глава страната ни се нуждае от единение около държавността, историята и националното достойнство, около демократичните завоевания и свободите на гражданите. По думите му непростима безотговорност е да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си поколения българи – идеалите на нашите възрожденци, на Левски, Ботев и Гоце Делчев. „Днес казваме „стига“. Трети март е червената линия на нашето търпение“, заяви държавният глава.

Тържествената част завърши с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на свободата в знак на почит към героите, дали живота си за Освобождението на България.

Празничната програма продължи с откриване на фотодокументалната изложба “Свобода без граници”, посветена на космонавтите, посещавали Паметника на свободата. Представени бяха и възстановките „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов”, а в подножието на върха имаше презентация на националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.

Източник: БТА


loading…