ОБНОВЕНА: Читалище “Просвета-1908” в Овощник отбеляза 115-та си годишнина

Преди 115 години, на 19 януари 1908 г., един учител на име Иван Данчев и група будни жители на казанлъшкото село Овощник слагат основите на български храм на духовността – Народно читалище „Просвета”.
През далечната 1908 година на своята сбирка те приемат Устав на читалището и слагат началото на пламъчето на българската духовност и култура в с. Овощник.
115 години Читалището е духовния и културен храм на жителите на красивото село край лековити минерални извори. Много творци са минали под неговата стряха, доказвайки своя талант по близки и далечни сцени.
Стара мъдрост гласи, че фолклорът е онова, което остава, когато всичко друго е забравено. Затова голяма част от дейността на читалището е насочена към съхраняване и развитие на българския фолклор – многообразната българска народна музика, песен и танц.
Читалището организира самостоятелни концерти и програми по годишен културен календар и обогатява успешно духовния живот в селото. Участва в празници и мероприятия организирани от Община Казанлък.
Читалище „Просвета – 1908” е носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий” – I степен. Отличено е за високите постижения в областта на културата, най- вече заради танцовия му състав, който отбеляза 45-та си годишнина през 2021 год.
Днес, Читалището се опитва да подържа духа в Овощник, чрез различните форми на изкуство, като отново водещи са танците и театъра. Библиотечният фонд на читалищната библиотека е над 17 000 тома, от които черпят знания 130 читатели. Колективите, които работят в читалището в Овощник са 4: Фолклорен танцов състав, Група за народни песни „Пъстра броеница“, Младежки театър и Краеведски клуб.
Годишнината тържествено бе отбелязана с общо събрание в залата на читалището и награждаването на почетните му членове: Марийка Георгиева, Маргарита Войводова и Керка Вълкова. За приноса му за съхраняване историята на село Овощник бе отличен Марин Маринов. След събранието в Библиотека, откъдето е тръгнала историята на Читалище „Просвета – 1908” бяха отличени с грамота “Читател на годината” тези жители на с. Овощник, които през миналата година са прочели повече от 60 книги.

От ръководството на НЧ “Просвета – 1908” в с. Овощник по повод празника споделиха: “Преди 115 години, Бог е благословил и орисал с духовност село Овощник. Преди 115 години се основава духовния и културен храм в селото, а именно Народно читалище „Просвета“. Днес честваме 115 години история! Не са малко, не са и много, но си пожелаваме всичко сторено през годините да бъде надградено в следващите 115! Пожелаваме си още много години духовност и творчески успехи! Честит празник и на многая лета!”


loading…