НЧ “Просвета-1908“ в с.Овощник отбелязва 114. годишнина

Народното читалище в с.Овощник е обществената културна институция с дълбоки корени в местната култура и дух. То е тази светиня, която съхранява, популяризира, обучава и развива личности и таланти във всички сфери на изкуството и духовността.
Преди 114 години, на 19 януари 1908 г., един учител на име Иван Данчев и група будни жители на казанлъшкото село Овощник слагат основите на български храм на духовността – Народно читалище „Просвета”. През далечната 1908 година на своята сбирка те приемат Устав на читалището и слагат началото на пламъчето на българската духовност и култура в с.Овощник.
114 години читалището е духовният и културен храм на жителите на красивото село край лековити минерални извори. Много творци са минали под неговата стряха, доказвайки своя талант по близки и далечни сцени.
Стара мъдрост гласи, че фолклорът е онова, което остава, когато всичко друго е забравено. Затова голяма част от дейността на читалището е насочена към съхраняване и развитие на българския фолклор – многообразната българска народна музика, песен и танц.
Читалището организира самостоятелни концерти и програми по годишен културен календар и обогатява успешно духовния живот в селото. Участва в празници и мероприятия организирани от Община Казанлък.
Читалище „Просвета – 1908” е носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий” – I степен. Отличено е за високите постижения в областта на културата, най- вече заради танцовия му състав, който отбеляза 45-та си годишнина през 2021 год.
Днес, Читалището се опитва да подържа духа в Овощник, чрез различните форми на изкуство, като отново водещи са танците и театъра. Библиотечният фонд на читалищната библиотека е над 17 000 тома, от които черпят знания 130 читатели. Колективите, които работят в читалището в Овощник са 3 танцови, от които един основен и два камерни фолклорни, Квартет за народни песни „Пъстра броеница“, Мъжка младежка певческа група, Младежки театър и Краеведски клуб.
loading…