Документалният филм „Кавал парк“ със специална прожекция в гр.Шипка

Не пропускайте документалния филм „Кавал парк“, чиято прожекция може да видите на 8 август от 18:30ч. в Народно читалище „Светлина-1861г.“ – гр. Шипка.

Гостуването на лентата в гр. Шипка е част от премиерното турне на филма в България.

Филмът разказва за живота на американския маестро с руски произход Александър Еплер. Как един чужденец се привързва към нашата малка страна, завладян от магията на българския фолкор и става един от най-добрите соло изпълнители на кавал и майстор – производител. За чудния кавал, той казва, че е „една от най-благородните флейти“. За да се научи да свири и да поправя тази „флейта“,  той посещава стари майстори от цялата страна, а по-късно в Сиатъл, през 1975г. създава компания за производство, възстановяване и поправка на духови инструменти.

„България ми е дала толкова много. Сега искам и аз да дам на България каквото мога и каквото е по силите ми.“ са думите на музиканта, който ни учи как да обичаме страната си.

Лентата се снима в продължение на шест години в България и САЩ и е осъществена с подкрепата на американските любители на българския фолклор и българите в САЩ, а главен продуцент е Българско Общество ПЧЕЛА.

Продуцент,режисьор и сценарист е Богдан Дарев – кинорежисьор и писател. Специален гост на събитието ще бъде Васил Денев. Той е кавалджия, роден в гр.Шипка и близък приятел на маестрото. По негова идея е създаден „Кавал парк“ – филм за един от най – българските музиканти, макар и с чужди корени.

Организатори на събитието са Кметството на гр. Шипка и Народно читалище „Светлина-1861 г.“, които с документалната лента ще поставят началото на богородичните празници в града.


loading…