Една невероятна Индия през погледа на приключенеца доц. Васил Хаджиилиев

Старозагорският писател и преподавател Васил Хаджиилиев представи в Казанлък своята книга за Индия, озаглавена „Намасте“, при откриването на фотоизложбата му “Моята невероятна Индия”.  Събитието се състоя в Изложбена зала „Иван Милев“ в Културно-информационния център на ул.”Искра” 4. То бе организирано от Общинска библиотека „Искра”, със съдействието на Община Казанлък. С голям интерес казанлъшката публика посрещна гостуването на доц. Хаджиилиев. За да се потопят в обстановката, гостите бяха посрещнати с чаша индийски чай. Много емоционално и лично звучаха неговите преживявания, сред които е и собствената му сватба. Както казва потомственият казанлъчанин всичко в тази страна е различно, непознато, примамващо.

В книгата си „Намасте” авторът споделя за всичко видяно надлъж и шир в Индия. Снимките в книгата са колоритни и незабравящи се. Някои от тях оживяват във фотоизложбата „Моята невероятна Индия”, която посетителите видяха на срещата.

„Намасте“ е последната книга на Васил Хаджиилиев, уважаван преподавател в Тракийски университет, председател на Съюза на учените в Стара Загора, писател, интересен събеседник, приключенец.

Жестът „Намасте” представя вярването, че има божествена искра във всеки един от нас, която се намира в областта на сърдечната чакра. Жестът е признание от душевността на единия човек за душевността на другия. „Нама” означава поклон, „ас” означава аз, а „те” означава теб. Затова, буквалният превод на Намасте е „аз се покланям на теб”. За изпълнението на Намасте трябва да съберете длани пред сърдечната чакра, да затворите очи и да се поклоните. Възможно е да се изпълнява и с поставяне на ръцете пред „третото око” като главата се навежда надолу и след това ръцете да се преместят надолу пред сърдечната чакра. Това е особено значим израз на уважение.

Книгата описва посещенията и впечатленията на Хаджиилиев от Индия. Тя не е роман, но не е и пътепис в традиционния смисъл на думата. В нея се разказват интересни истории от неговите пътувания до Индия, както и от посещенията на колегите му в България. По думите му в нея са представени много любопитни факти от техния живот и култура, както и какво знаят те за страната ни.

Както споделя доц. Хаджиилиев „всичко в тази страна е различно, непознато, примамващо. Туристическото й лого „Incredible India”- невероятната Индия напълно й приляга. Човек, дошъл веднъж тук, попада в невероятния й свят и по неписаното правило, че никой не си тръгва от Индия завинаги, ето ме пак тук и пак, и пак!”


loading…