Есенен салон или… Обща изложба на казанлъшките художници откриха в зала „Иван Милев“

В Деня на народните будители бе открита традиционната Есенна изложба на казанлъшките художници. Откриването се състоя в зала „Иван Милев“ в Културно-информационния център в Казанлък, като първи път Есенният салон на казанлъшките художници се проведе в различен формат. Изложбата нямаше конкурсен характер, като неин основен организатор бе Община Казанлък.

Експозицията бе открита от директора на Художествената галерия д-р Пламен Петров, председателя на Съюза на българските художници в Казанлък Росен Дончев и Сребра Касева, началник на кабинета на кмета на Община Казанлък.

Във встъпителното си слово д-р Пламен Петров изтъкна, че както в една традиционна есенна изложба от този формат, и в тази може да се видят скулптура, графика, живопис, но в съпоставка с онова, което се вижда в края на пандемията, днес има по-голяма цветност и сякаш се завръща онази жизнена сила, която движи артистите.  Той сподели, че художниците на Казанлък наистина се справят достойно и отстояват имената на всички онези художници, които са положили основите на художествения живот не само в Казанлък, но и в българското изкуство от началото на миналия век.

Председателят на СБХ в Казанлък Росен Дончев коментира, че тазгодишният формат на изложбата е малко по-различен. В експозицията са представени много различни неща и изказа благодарност към колегите си за участието им изложбата.

С благодарности към участниците се обърна и  Сребра Касева, началника на кабинета на кмета,  благодари на творците, които са застанали зад идеята да участват в тази изложба,  на Галерията в лицето на д-р Петров и на председателя на Сдружението на казанлъшките художници Росен Дончев за това, че също подкрепят инициативите, които са на казанлъшките художници.

В Есенна изложба на казанлъшките художници могат да бъдат разгледани творби на Апостол Заров, Антон Радулов, Ваня Запрянова, Велин Дечков, Веселина Маринова, Галя Златева, Георги Димитров, Димитриус Пападакис, Емилия Милчева, Елеонора Атанасова – Петрова, Иван Гайдаров, Иван Петров, Катя Христова, Мария Игнатова, Райна Ненова, Росен Дончев, Румен Петков, Румен Рачев, Ренина Лекова, Рени Караилиева, Стефка Стойчева, Христина Кирчева, Фикрет Окан и Николай Фитков.

Експозицията ще остане в зала „Иван Милев“ до 25 ноември.

loading…