ОБНОВЕНА: Фотоалбума „100 години назад“ с фотографии на Антип Обущаров представиха в ЛХМ”Чудомир”(видео)

В деня на Св. Антип – 11 април НЧ „Светлина 1986” – гр. Шипка и ЛХМ “Чудомир“ представиха фотоалбума на Антип Коев Обущаров в Казанлък.


Фотограф-художникът Александър Иванов е съставител на фотоалбума.

Благодарение усилията на целия екип, ангажиран с изработката на албума, любителите на фотографията могат да се докоснат до 226 снимки, разпечатани на 170-грамова матова хартия, формат 24/31 см., подвързана с твърди корици.

Александър Иванов  споделя: „Антип снима живота в село Шипка — такъв, какъвто го е видял в периода 1906-1931 година. Четвърт век – време на бедност и охолство, мир и война, величие и падение.
Неговото ателие е на открито — цялото село с околностите. Постановъчните си фотографии Антип прави около манастира, пред училището и пощата, сградата на семинарията, или по домовете на съселяните си. Забележителни са неговите репортажи от селския живот (на нивата, в кръчмата и в розоварната, на планина и река…), животът — от раждането до смъртта. Снима близките си, приятели, гости на селото и манастира. През май 1925 година е принуден да заснеме труповете на убитите си близки: майка, сестра и зет — близък приятел.“

Животът на Антип Обущаров се оказва невероятен сценарий за филм – дърводелец, изобретател, артистичен и музикален талант, активен общественик с леви убеждения, но преди всичко фотограф – специализирал  девет  месеца  във Виена през 1915-та. Участник е в двете войни – Междусъюзническата и Първата световна  като полкови фотограф към 23-ти Пехотен шипченски полк.

Снимки: Музей на фотографията


loading…