Фотодокументална изложба „Свобода без граници“ ще бъде подредена на Шипка

Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ представя фотодокументалната изложба „Свобода без граници“. Изложбата, която е по повод 146 години от Шипченската епопея, ще бъде експонирана в празничния ден източно от Паметника на свободата и ще бъде открита на 19 август.
По някакъв своеобразен начин името на Шипка е свързано и с Космоса. Шипка е българската национална светиня, символ на свободата, на неустрашимия български дух и мъжество. Шепа пръст от тази свещена земя полита и в Космоса, носена от първия български космонавт. Няколко години по-късно проектът, изпратил втория български космонавт в звездното пространство, отново е наречен с името на заветния връх.
От 1978 г. подвигът на българските опълченци и руските воини остава завинаги отбелязан и на космическите карти – с името на Астероид 2530, наречен Шипка.
Целта на изложбата е да представи богатия снимков материал, който се съхранява в музейните фондове и е свързан с посещенията на космонавтите на Шипка и Бузлуджа. Включени са посещенията на Юрий Гагарин, Герман Титов, Валентина Терешкова, Валерий Биковски, Алексей Леонов, Павел Беляев, Адриян Николаев, Владимир Шаталов, Алексей Губарев, Георгий Гречко, Арналдо Мендес, Георги Иванов, Николай Рукавишников, Виктор Савиних, Александър Александров и др. Отделено е място на откриването на астероида Шипка и на научно-техническата програма „Шипка“.
В процеса на създаването на тази изложба открихме множество интересни документи и фотографии от различни институции, с които си партнираме. Факсимилета от тогавашната преса и запечатаните образи отразяват възторга на посрещачите и преклонението на гостите пред подвига на руските воини и българските опълченци.
Представените снимки и документи са от периода 1961 – 1988 г. Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ благодари за съдействието на Дирекция „Държавен военно-исторически архив“ – Велико Търново, Държавен архив – Габрово, Държавен архив – Стара Загора, БТА, Общинска библиотека „Искра“ – Казанлък.
Източник: Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

loading…