Хор “Петко Стайнов” със златен медал от международен конкурс

Смесен хор Петко Стайнов при НЧ Искра извоюва 97 от 100 възможни точки в 20-тото издание на международния хоров фестивал „Майски музикални тържества“ в гр. Биелина, Босна и Херцеговина, и се нареди заслужено сред златните медалисти.

Фестивалът е едно от най-значимите музикални събития в региона, сред организаторите му са градската управа на Биелина, Министерство на културата на Република Сърбия и Сръбската православна църква.

Тази година събитието се проведе онлайн, чрез изпращане на актуални записи на съставите, които се излъчваха онлайн по времена фестивала, а международно жури оценяваше изпълненията по зададени критерии. Освен критериите за художествено изпълнение, бяха поставени технически изисквания за изпратените записи – да са направени непосредствено преди провеждане на събитията, да няма монтажи на звук и картина.

“За хор Петко Стайнов това е първото онлайн участие в подобно събитие. Според диригента на състава Младен Станев – хоровото изкуство е една от най-човешките и социални дейности, изискващо подкрепата, колективността и физическия контакт както на хората в ансамбъла, така и между певците и публиката. Това е причината и досега съставът да не се е включвал в подобен род събития, но явно обстоятелствата налагат и тази форма на общуване, и ще трябва да се съобразяваме в бъдеще и с нея. Особено, след като и хорът даде жертви на епидемията, сме длъжни по всички безопасни начини да вървим напред и да се усъвършенстваме. Още повече, техническите средства вече позволяват много достоверно представяне на събития, и възможност за безкрайна аудитория.

И въпреки това, съставът очаква с нетърпение времето, в което ще маже да заживее с музиката си сред хората, и отново да представя на живо изкуството си по нашите и световните сцени.

Предстоят много интересни и разнообразни събития това лято в Казанлък, Стара Загора, Пловдив, есента в Габрово, и съставът гледа с надежда към тяхната реализация. Само от участието си в този конкурс, вече имаме покани за концерти в няколко града в Сърбия, и за един доста значим фестивал на хорове в град Зренянин, който се намира близо до Нови Сад, и в който това изкуство така се е утвърдило като традиция и част от живота, че хоровите състави наброяват над 50. Диригентът на състава не крие и надеждите си, че когато хората заживеят отново без страха от общуване, към състава ще се присъединят още нови хора, търсещи близост с изкуството, социално общуване на друго ниво, желаещи да се усъвършенстват, да изявят възможностите си и да видят света през очите на изпълнител на сцената. Чувство на удовлетворение и наслада, което не може да се опише, без да бъде преживяно, и усещане, достъпно за всеки желаещ.” споделиха от Хор “Петко Стайнов”

loading…