Илиана Жекова: Всяка формация на принципа на конфронтацията и отричането ще затрудни работата на новия Парламент

“За да можеш да помогнеш на някого, трябва да се опиташ да влезеш в неговите обувки.”

Илиана Жекова е родена на 27.07 в гр. Казанлък. Завършила е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – магистър „Социални дейности” и „Психология”. До април 2021 г. е директор на дирекция „Бюро по труда” – Казанлък, към Агенция по заетостта, била е и социален работник в дирекция „Социално подпомагае” – гр. Казанлък. В мандат 2019 – 2023 г. е общински съветник и ръководител на групата общински съветници от ГЕРБ в Общински съвет  – Казанлък.

На парламентарните избори за 45-то Народно събрание бе избрана за народен представител от ПП ГЕРБ. След водача на листата – министъра на образованието,  Илиана Жекова получи най-много преференции от всички останали кандидат-депутати от ГЕРБ – 1801 бр.

ГОСПОЖО ЖЕКОВА, КАКВА Е ВАШАТА ОЦЕНКА ЗА ОТМИНАЛИТЕ ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ?

Илиана Жекова: Отминалите вече избори бяха важни за България от гледна на точка на това да бъде подкрепено управление на стабилността, сигурността и отговорността. И българските избиратели показаха, че виждат такова в лицето на ГЕРБ, след като с гласа си отредиха първото  място да бъде за досега управляващата партия. Откакто съществува, ГЕРБ печели за 14-ти пореден път избори като партия и за 5-и път е първа политическа сила в парламентарни избори. Това е знак, че вървим в правилната посока. ГЕРБ винаги е показвала, че има визия за развитието на страната, което всъщност се потвърждава и от международни лидери, нескриващи доверието си към българския премиер и политиката, която води ГЕРБ.

Отминалите избори бяха трудни по своему, предвид епидемичната обстановка, в която се намираме и мерките, които вече повече от година се налага да спазваме, но считам, че се справихме успешно. Заслугата за това обаче е най вече за хората, за това, че излязоха и гласуваха.

ВИЕ ИМАТЕ НАЙ-МНОГО ПРЕФЕРЕНЦИИ В ОБЛАСТТА СЛЕД ВОДАЧА НА ЛИСТАТА НА ГЕРБ, КОЙТО ВСЪЩНОСТ Е И МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО. ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИЯТ ВОТ ЗА ВАС НЕ Е САМО ОТ ОБЩИНА КАЗАНЛЪК, А ОТ ВСИЧКИ ОБЩИНИ В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА. КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ?

Илиана Жекова: Както вече споменах, тази предизборна кампания се отличаваше от всички предишни, заради ограниченията във връзка с разпространението на COVID-19. Наложи се кампанията да се провежда предимно в социалните мрежи и по-малко сред хората, още повече, че струпването на повече лица на едно място беше забранено. За мен обаче личният контакт с човек винаги е бил най-важен. Затова постъпих малко по-нестандартно от мнозина други кандидати и провеждах персонални срещи с жителите на областта. Това, разбира се, е доста натоварващо, но пък дава възможност да разговаряш лично с човека, да му разкажеш каква е визията ти, да отговориш конкретно на неговите въпроси, да му отделиш специално внимание. Като директор на дирекция „Бюро по труда” в Казанлък и като социален работник, в годините съм била свидетел на стотици хиляди човешки съдби и животът на обикновения човек не ми е чужд. Това ме е научило, че, за да можеш да помогнеш на някого, трябва да се опиташ да влезеш в неговите обувки. Затова и в предизборната си кампания реших да бъда сред хората във всяка една община от областта, за да им представя визията си за развитие на областта, но и за да чуя тяхната гледна точка, тяхната препоръка. Просто се опитах да достигна до всички.

Оказа се, че много от тези хора се интересуваха от изборите и са следили развитието на кампанията и в социалните мрежи. Хората разбраха, че посланията и ангажиментите, които поех да изпълнявам, а те бяха много конкретни, са напълно постижими. В този смисъл съм и удовлетворена от постигнатото доверие. Факт е, че имам 1801 преференции от цялата област, като близо 1000 са от гласували в община Казанлък, други почти 500 преференции са от Стара Загора, а останалите – от различните общини в областта. Това обаче не е повод за гордост, а голяма отговорност и доверие, което ще направя всичко по силите си да оправдая.

СПОРЕД ВАС ГЕРБ МОЖЕШЕ ЛИ ДА ИМА ПО-ВИСОКИ РЕЗУЛТАТИ И ЗАЩО ТОВА НЕ СЕ СЛУЧИ?

Илиана Жекова: Резултатите винаги може да бъдат по-добри, но да не забравяме, че ГЕРБ управлява през последната година в една безпрецедентна криза, с много неясноти, но и с много реална политика, която да подпомогне бизнеса и хората в нужда. Този стрес няма как да не повлияе върху избора на избирателя. В допълнение на това са и многото фалшиви новини, мними анализатори и псевдо експерти, които се изказват по теми, без да имат каквито и да било познания за тях, само и само да превърнат ГЕРБ в универсалното зло. За да направиш анализ обаче, за да коментираш дадена тема, трябва преди това да си погледнал какво сочат данните, числата, едва след това да даваш обещания, че ще направиш едно или друго, или да коментираш. Аз това съм научила в годините. Всичко останало е празнословие…

ЩЕ ЗАТРУДНИ ЛИ РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ПОЯВАТА НА НОВИ ФОРМАЦИИ В ПАРЛАМЕНТА, САМИТЕ ТЕ С КОАЛИЦИИ, С ТВЪРДЕ НЕЯСНИ ИДЕИ?

Илиана Жекова: Всички, които искат да заобиколят ГЕРБ, не се знае дали имат изобщо възможност да стъпят на общи политики. Не знаем дали Трифонов иска съдебната реформа на Христо Иванов, или дали Демократична България или БСП са съгласни на 1лв. субсидия. И това е само началото. А като стигнем до политики с пандемията, ще намерят ли общ език? Затова всички са длъжни да седнат и да разговарят.  Всяка формация, създадена на принципа на конфронтацията и отричането на всичко постигнато, на участие в управление, което разделя хората, а не ги обединява, ще затрудни работата на институцията. Очаквам да има съзидателност и идеи за управление, които да продължат политиките на стабилност и сигурност.

КАКВИ СА ОЧАКВАНИЯТА ВИ ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ? В ТАКАВА КОНФИГУРАЦИЯ И КАК ЩЕ РАБОТИ ГЕРБ?

Илиана Жекова: В каква конфигурация ще работи ГЕРБ предстои да разберете. Едно е сигурно обаче – ще продължим да работим с мисъл за хората.

През последните дни прави впечатление, че мнозина правят аритметически сметки колко плюс колко депутата от едните и от другите  могат да сформират мнозинство в Парламента. Това е напълно погрешно, защото трябва визия, трябва работа, има конкретни политики, които да се реализират, за да може страната ни да преодолее ситуацията, в която е в момента, в следствие на пандемията. Не е въпросът до едната математика. Иска се много повече – експертност, отговорност, желание България да продължи по пътя си на развитие.

ВИЕ ИМАТЕ НЕМАЛЪК ОПИТ В СОЦИАЛНАТА СФЕРА. КАКВО КОНКРЕТНО БИХТЕ ПРОМЕНИЛИ ТАМ?

Илиана Жекова: По време на предизборната кампания поех ангажименти,  свързани с продължаването на политиката за развитие на професионалното образование и обучение, като се насърчи партньорството между местния бизнес, висшите учебни заведения и училищата. Само по този начин можем да подготвим днешните и утрешните ученици за непрекъснато променящите се професии и технологии. Като човек с 28-годишен опит в социалната сфера, и в частност 15 години като социален работник, искам професията “Социален работник” да се утвърди като социално – отговорна и авторитетна. Ефективна социална политика и наличие на качество на социалните услуги се постигат от специалисти с образование в сферата на социалните дейности, които имат възможност за кариерно развитие и надграждане на придобитите умения, хора, които да умеят да работят за хората в нужда. Друг ангажимент, който поех, е да се създадат политики, които да насърчават работодателите да наемат хора с увреждания, лица в предпенсионна и пенсионна възраст чрез различни форми на подкрепа. Така всеки ще бъде полезен на всеки. Взаимопомощта е изключително важна, особено за развитието на лица с увреждания, за преодоляването на трудностите, с които се сблъскват ежедневно.

КАКВИ ИДЕИ ЗА КАЗАНЛЪК ЩЕ ОТСТОЯВАТЕ?

Илиана Жекова: През последните близо 10 години за нашата община се направи много и голяма заслуга за това имат управлението на кмета Галина Стоянова, както и съветниците от ГЕРБ в Общинския съвет. Подобриха се редица неща, които не е нужно да конкретизирам, защото те могат да се видят, да се пипнат. Считам обаче, че има още какво да се направи. Затова в предизборната си кампания заявих най-отговорно, че ще работя за възможността в Казанлък да има многофункционална зала, в която да се провеждат културни, музикални, спортни и други инициативи. Трябва да изградим и парк „Северен”, така желан от живеещи в района казанлъчани. Друг мой приоритет е разработването на историко-природния комплекс „Бузлуджа”. Обръщам внимание, че тук говорим за целия природен комплекс, а не за паметника. В този смисъл разработването на комплекса като туристическа дестинация и превръщането му в туристически продукт с висока добавена стойност ще даде възможност на община Казанлък да бъде целогодишно предпочитана за посещение от туристите. Когато това се допълни с възстановяване на пътната инфраструктура чрез изграждане на велоалеи за цялостно туристическо свързване на историко-природния комплекс „Бузлуджа” с атракциона „Светът на траките”, край гр. Шипка, и яз. Копринка, тогава възможностите, които се откриват пред нашата община за развитие на туризъм, стават много повече. Просто искам Казанлък и населените ни места да се развиват и хората да виждат себе си живеещи и отглеждащи децата си тук – в Долината на розите и тракийските царе.

КАКВО СИ ПОЖЕЛАВАТЕ?

Илиана Жекова: Пожелавам си да съм здрава, за да реализирам ангажиментите, които поех в кампанията пред жителите на областта.

loading…