Инициатива по повод Световния ден за борба с насилието над деца в Библиотеката

„Стоп на насилието над деца“ е една инициатива на сдружение “Жените на Казанлък” в сътрудничество на Общинска библиотека „Искра“ по повод 19 ноември – Световен ден за борба с насилието над деца. Учениците от 11 клас на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък се включиха в инициативата, заедно с психолога Ралица Митева, която се проведе в „Тийн залата“ на Общинска библиотека „Искра“.

Психоложката запозна учениците с „Триъгълника на съдбата“, според който в ежедневния живот играем различни роли – на жертва, на агресор и на спасител. Ситуации, дискусии с тренингова насоченост разиграха учениците, фокусирайки вниманието си върху емоционалното насилие, социалното отхвърляне, агресията в училище и семейството.
Накрая Ралица Митева даде съвети на учениците как да излизат от всяка от трите роли и да спрат да бъдат жертви, агресори или непотърсени спасители.

“Обществото не бива да остава безучастно  към проявите на насилието над деца. Според анализ на Агенцията за социално подпомагане всяко трето дете в България е жертва на физическо насилие. В това число и на скритите форми на емоционално насилие, което оставя последици върху личностното развитие на децата. Нашите усилия са насочени към превенция на насилието над деца, която включва висока информираност на родители, учители, на цялото общество. Ангажираността е не само оправдана, но и належаща“ – сподели Стела Кехайова, председател на сдружението.