Интересно: Какви услуги може да ползвате, ако имате електронен подпис?

В България оперират няколко компании, които предлагат квалифициран електронен подпис, като вариантите са два – или облачна технология, чрез която можем да използваме редица финансови институции без дори да стъпваме в офисите на компаниите, или чрез инсталация на допълнителен софтуер на личния ни компютър (познат като „КЕП на флашка“), чрез който можем да платим данъците си в НАП и да имаме достъп до личното си здравно досие, следователно – да получим сертификат, че сме ваксинирани или преболедували Covid-19, който отваря вратите към пътешествия зад граница.

КЕП – електронен подпис и идентификатор  

Две са компаниите, които предлагат „облачен“ КЕП – иновативна технология, която ни позволява чрез идентификация от разстояние да подписваме договори, обясни в подкаст на БНР професор Георги Димитров, председател на фондация „Право и интернет“ и член на управителния съвет на една от тези две компании.

По думите на Димитров, макар и всички услуги заедно – идентификация и подпис, да изискват от нас един клик, то зад технологията стоят доста услуги.

Ако ги използваме за отваряне на банкова сметка, изтегляне на кредит от разстояние (например – кредит със селфи) или друг вид банкова услуга, този подпис е интегриран в платформата, която банката ни предлага.

Подобна е ситуацията и с другите видове финансови компании – например пенсионни дружества или застрахователни компании. Това означава, че самите компании са готови да заплатят за КЕП за използването единствено на техните услуги, за да може клиентът им да работи с тях.

Ако искаме да използваме същия КЕП за друг вид услуги (извън тези на конкретната компания, например – банката, с която комуникираме през мобилния си телефон), вече ще трябва да доплатим. 

КЕП с допълнително USB устройство се предлага от всички компании на пазара, но той е по-сложен за опериране. Той обаче е ключът ни към работа с част от държавните институции.

„Общините се оказаха по-гъвкави от държавата в това отношение“, смята Георги Димитров. Въпреки това има и държавни институции, които позволяват да комуникираме с тях и с облачен, и с другия вид КЕП.

Безплатен електронен подпис – възможно ли е? 

Компанията, която Георги Димитров представлява, предостави в пиковите моменти от пандемията безплатен електронен подпис заедно с Държавната агенция „Електронно управление“. Извън този случай обаче Димитров е категоричен, че електронният подпис трябва да е безплатен за всички, когато е необходим за електронен идентификатор пред държавата и за подписване на документи, издавани от държавни институции.

Когато става дума за използването му за работа с частни компании, то всеки клиент трябва да плаща според собствените си нужди, смята Димитров. Той е категоричен, че технологията е сигурна.

Източник: Pariteni.bg

loading…