Иван Милев отново във Виена сто години по-късно

На 22 ноември, Художествена галерия Казанлък ще гостува на Българският културен институт “Haus Wittgenstein” във Виена с изложбата “В чужбина. 125 години от рождението на Иван Милев”.(1897–1927)”

Първото и единствено посещение на Иван Милев, преди почти сто години, във Виена е през 1925 г. Тогава, той е там за лечение. Но връзката с виенската култура е много по-силна. Иван Милев твори в полето на „сецесиона“. Течение, започнало в края на XIX в., като мощна вълна от нови идейни и визуални насоки, различни от дотогавашните стилове и тенденции в архитектурата, изобразителното и приложното изкуство, поезията, философската мисъл.

Тридесет години по-рано ярък представител на това течение е виенският художник Густав Климт. Виенският „сецесион“ и творчеството на Климт стават олицетворение на изяществото, на еталон за художествен стил в бита, символ на модерната естетика и изящна форма. Името „сецесион“ се възприема от група немски и австрийски художници от края на XIX век, противопоставящи се на системата на “салона”. Типът изкуство, наложен от тези групи художници, е наречен „югендщил“ (стилът на младежта), разглеждан като синоним на „арт нуво“ и „модерн“. „Сецесионът“ се отличава със силно изразена декоративна, витражно-калейдоскопна цветова образност, с внимание към детайла и орнамента, с препратки към древноегипетското и източното изкуство. Орнаментика с наситени цветове, образи и ритуални жестове.

България не остава настрана от творческите процеси, разбунили духа на Европа. Това е художественото поле, в което е потопен и Иван Милев.

Като творчество, двамата художници са много интересни и впечатляващи. Климт и Милев по някакъв начин се допълват, макар че никога не са се познавали.

След почти сто години Иван Милев се връща в австрийската столица с изложбата “В странство”, която екипът на Художествена галерия Казанлък подготви по повод 125 години от рождението на художника.

Българският културен институт “Haus Wittgenstein” е място, където освен българско и австрийско изкуство се представят творби от цяла Европа и света. Задачата на Института е да допълва дейността на българското посолство в Австрия и по този начин да се разглежда като част от културната мисия на България в чужбина.

 


 

loading…