Избрана колекция от Града на художниците гостува в МВнР

По покана на Държавния културен институт към министъра на външните работи в официалните пространства на Министерството на външните работи гостува отбрана колекция от Художествената галерия в Казанлък.

„По този начин изкуството ни става достояние до по-широк кръг публики – до политици, дипломати, гости на министерството.“ – това сподели директорът на ХГ Казанлък д-р Пламен Петров по време на официалната му визита в министерството, придружен от екип на ДКИ. Като инструмент на външната политика културната дипломация следва да привлича промотирането на такива богати колекции, каквато е на Казанлъшката галерия, така се възпитава и естетика и  се гради художествена памет.

През 1901 г. в Казанлък е основан Музей за старини и изкуства, в който по инициатива на  художника и активен общественик Иван Енчев – Видю е образувана първата извънстолична художествена сбирка в България. Благодарение на неуморните усилия и настойчивите покани на Видю към свои колеги от Държавното рисувално училище (днес Национална художествена академия) в годините от 1902 до 1906-а в колекцията на институцията постъпват творби на скулпторите Жеко Спиридонов и Борис Шац, на живописците Георги Митов, Захари Желев, Борис  Михайлов и др. Навярно именно този факт допринася през първите десетилетия на ХХ век Казанлък да се обособи като „град на художници“. Тук са родени  много автори, някои от които оставят важни следи в историята на българското изобразително изкуство, като Петко Клисуров, Иван Милев, Иван Пенков, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Васил Бараков, Мара Йосифова и др.

Плодотворен за развитието на художествената сбирка е периодът между 1930 и 1958 г., когато директор на Музея за старини и изкуства е художникът и писател  Димитър Чорбаджийски – Чудомир. С усета и личните си контакти с художниците на своето време, той обогатява колекцията с национално значими произведения.

От 1973 г. галерията е самостоятелен културен институт. През 1981 г. разполага постоянната си  експозиция в част от  новопостроената сграда на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ № 9, а следващите години отварят за посетители и двата филиала на галерията – Къща музей „Ненко Балкански“ и Къща музей „Дечко Узунов“. Освен постоянните експозиции, подредени в залите на галерията, в Къща музей „Ненко Балкански“ и Къща музей „Дечко Узунов“, екипът на институцията ежегодно организира множество временни изложби, които проследяват както историческото, така и съвременното развитие на пластическите изкуства в страната и в частност в Казанлък и региона.

В настоящата експозиция в Министерството на външните работи са представени творби на Христо Кутев (1869 – 1943), Дечко Узунов (1899 – 1986), Мара Йосифова (1905 – 1996), Константин Трингов (1907 – 1981), Ненко Балкански (1907 – 1977), Стоян Домусчиев (1935 – 2021), Георги Борисов – Лъва (1938 – 2015), Велемир Петров (1939 – 2013), Румен Петков (1955), Димитриос Пападакис (1956), Румен Нечев (1959), Дарина Янева (1965), Андрей Янев (1965). Подбраната колекция от богатия фонд на галерията, в който се съхраняват почти 5000 произведения на живописта, графиката, скулптурата и декоративно-приложните изкуства на едни от най-именитите български художници ще остане в МВнР до края на 2024 година.

Източник: Министерството на външните работи

 

loading…