Излезе луксозният албум с репродукции на Иван Милев (ОБНОВЕНА)

Вчера на 10.06 в ХГ Казанлък бе представен луксозният албум с репродукции на Иван Милев, както и лимитирана серия от сто отпечатъка на едни от най-известните му произведения  „Ахинора“ и „Крали Марко“.

Идеята за този албум се ражда още през 2017г., когато д-р Пламен Петров е все още част от екипа на Софийска градска художествена галерия. Тогава той открива първата мащабна изложба с картини на Иван Милев. Желанието му повече хора да се запознаят с творчеството на един от най-ярките ни и интересни художници, провокира амбицията творбите на Иван Милев да бъдат представени в специален албум. По този начин те са достъпни, не само за частни колекционери, а и за масовата публика, която невинаги има възможност да получи достъп до тях.

Няколко години по-късно идеята вече е факт. Благодарение на съвместната работа с Аделина Филипова, изкуствовед и директор на Софийска градска художествена галерия, настоящият директор на Художествената галерия Пламен Петров, успява да издаде албума, посветен на Иван Милев и по този начин да  върне именития художник в родния му град Казанлък.

Албумът е издаден от издателство „Методиеви книги“ , а благодарение на модерната технология на цветоотделяне на златото от бронза, принтовете в албума са автентично пресъздадени и много близки до оригинала.

Художник-реставраторът, който работи по отпечатъците е Илинка Черганова. Тя споделя за предизвикателството и отговорността, която носи, за да пресъздаде възможно най-пълно усещането за работата на Иван Милев. Тя е работила с акварелна хартия много близка до тази на оригиналните творби и се е опитала да отпечата дори детайлите на времето, отбелязани на тях.

Всеки принт е с холограмен стикер и сертификат, което прави албума още по-ценен за притежателя му. Но най-ценното му качество, както отбелязва издателят Методий Петриков е, че позволява след 125г. отсъствие,  Иван Милев отново да се завърне в Казанлък и чрез творчеството си да създаде една културна среда, за която ,може би, сме забравили.


 

loading…