Изложба “Момичето в другата стая” на художника Деян Карагогов гостува в Казанлък

Изложбата на ямболския художник Деян Карагогов, озаглавена „Момичето в другата стая“, беше официално открита в изложбена зала „Иван Милев“ на Културно-информационния център в Казанлък. Деян Карагогов е завършил  “аранжиране” в Средното художествено училище за приложни изкуства в София и “графика” в Националната художествена академия.

Авторът сподели, че темата на изложбата е лична за него. За пръв път започва да се занимава с графика през 1998 година и още тогава е провокиран да изобрази тематиката за „Момичето в другата стая“. Тези творби са посветени на всяка жена, която е жертва на физическо и психическо насилие, обясни Карагогов, а „другата стая“ е нейният дом, единственото място, където тя е истинска. Според него всеки от нас познава или е срещал такава жена, но много често хората избират да пропуснат тази тема в ежедневието си. „Неслучайно избирам да работя в черно и бяло – черно като живота и бяло като нейните мечти, които никога няма да бъдат осъществени, защото тази жена живее в свят на насилие“, посочи авторът.

За творчеството на Карагогов говори и неговата близка приятелка, художник и преподавател в Национално училище по пластични изкуства и дизайн (НУПИД) „Акад. Дечко Узунов“ Елеонора Атанасова. Творбите му минават през няколко метаморфози през годините, обясни тя. Работите са в жанра литография, който дава изключително много възможности за изразяване. Според Атанасова авторът умишлено избира да няма прекалено голям контраст в картините, в тях се чете по-скоро деликатността на линията и силуетите, „защото момичето в другата стая може да бъде нечия приятелка или дъщеря“. Тя подчерта, че темата е изключително актуална и за тези неща трябва да се говори повече, а когато има проблем, той да бъде показван публично.

Деян Карагогов благодари на Община Казанлък, на директора на НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ Петя Минекова и на Елеонора Атанасова за съдействието при организирането на изложбата и за това, че в града се дава шанс на творците да показват своите произведения.


loading…