Откриха изложбата “Цветни послания от Казанлък” на казанлъшки художници (ОБНОВЕНА)

Изложбата „Цветни послания от Казанлък“ с творби на местни художници беше официално открита в зала „Иван Милев“ в Културно-информационния център в града.

Събитието се организира от Община Казанлък и е част от програмата на тазгодишния Фестивал на розата.

Експозицията откриха директорът на Художествена галерия Казанлък д-р Пламен Петров и казанлъшкият художник Росен Дончев. Д-р Петров призова местните творци да отстояват, че Казанлък е средище на художници, защото историята на изкуството в страната ни го доказва. Той изрази мнение, че изкуството в града се развива и ги призова да бъдат съпричастни с дейността на екипа на Художествената галерия, чиято мисия е да споделя работата на творците с публиката. Пламен Петров изрази надежда Казанлък да може да се утвърди не само като град на розите и на тракийските царе, а и като град на художниците.

Пред БТА д-р Петров обясни, че идеята за експозицията е възникнала през януари, когато екипът на галерията е обсъждал с Община Казанлък какво да бъде представено в изложбена зала „Иван Милев“ по време на Празника на розата. Той сподели, че е дал предложение за изложба от международен характер, но по настояване на кмета на града Галина Стоянова изложбеното пространство по време на празника е отредено именно на местни художници.

„В изложбата виждаме картините на 20 местни творци, които представят своите впечатления от цветовете на Казанлък“, каза д-р Пламен Петров. Той определи експозицията като жизнерадостна и като нещо, от което имаме нужда след пандемията и във времената на война, в които живеем. Д-р Петров изрази надежда жителите и гости на града да оценят изкуството, показано в нея.

Още в началото на миналия век Казанлък се оформя като град на художници. И това не е случайно. През 1901 г. в сърцето на Долината на розите е създадена първата извънстолична сбирка в страната, който обособява Казанлък в своеобразен художествен център, благодарение на който мнозина казанлъчани се отдават на магията на изобразителното изкуство.

Основните причини затова са, че още през ХIX век с Казанлък вече се свързват редица важни имена в полето на изящните изкуства у нас, сред които трябва да бъдат посочени художниците Петко Клисуров, Захари Желев, Георги Митов, Борис Михайлов – всички те имали възможността да се учат на „рисувание“ в странство, и по-конкретно в Италия, и още в края на ХIX век да имат своите важни творчески успехи и признания.

Не по-малко важен е и фактът, че в града за известно време преподавател по рисуване е художникът Ото Хорейши – чешки потомък, за когото България се превръща във втора родина, мъж със солидно художествено образование и опит. Това обособява Долината на розите в истинско художествено средище, което има своето живо присъствие и днес и изложбата „Цветни послания от Казанлък“ е едно от доказателствата за това.

Днес в дните на жизнено обновяване на живота в града, на границата между пролетта и лятото, в дните изпълнените с тържества на духа – Празниците на розата, привличащи хиляди гости на Казанлък, в изложбена зала „Иван Милев“ екипът на Община Казанлък подрежда ярка обща изложба на наследниците по призвание на художници като Иван Милев, Иван Пенков, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Васил Бараков, Цветана Щилянова, Мара Йосифова и др.

Изложбата, която е едно радостно цветно послание към жителите и гостите на града, показва 34 творби от 20 майстори на цвета. Изложба, която е и доказателство, че както никой друг град на картата на света – Казанлък не е само град на розите, не е само град на тракийското културно наследство, но заедно с това е и живо средище на художниците.

loading…