Изложба на военния фотограф Вяра Йовева

В  Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства се откри самостоятелната изложба под наслов „ХИЛЯДИ ЛИЦА ЕДНА АРМИЯ“. На откриването присъстваха военнослужещи от 61 Стрямска бригада, водени лично от новия началник ген. Маргарит Михайлов.

Експозицията представя портретни фотографии, проследяващи мигове от службата на военнослужещите, от делника и празника им, уловени от нейния обектив от 2013 г. до днес. Включени са портретни и художествени фотографии, отразени са събития, военни ритуали и церемонии, учения, свързани с дейността на МО и БА. Сериите са широкоформатни фотографии и както казва в едно от интервютата си Вяра Йовева: „Най-лесно е да снимаш техниката, оръдието, как се стреля – атрактивното. Зад тези машини обаче стоят хора. Чрез моите снимки искам да разкажа техния живот. Да мотивирам българските войници – те са всеотдайни, отдадени на родината и гордо носят пагона…”

“Фотографията за мен е смисълът на живота ми! Страстта ми към фотографията дойде ненадейно и остави в мен отпечатък завинаги”, споделя в интервю Вяра Йовева, която е фотограф от 2003 г.

“Обичам да снимам всичко – пейзажите, животните, но най-много обичам да снимам хората. Техните лица, техните емоции – това е историята на реалния живот. Вдъхновяващо е!“, допълва Вяра Йовева.

От 2011 г. работи като военен фотограф в Министерството на отбраната. „Голямо предизвикателство е работата на военния фотограф. Имам възможността да съм на места, на които се провеждат учения. Обичам да летя на военен самолет, хеликоптер, да плавам на боен кораб и да запечатвам емоциите на хората в униформа, докато те изпълняват своя дълг към Родината”, казва още Йовева.

Вяра Йовева, започнала професионалния си път като фоторепортер във в. „Българска армия”. Била е автор и на корици в списание „Български воин“, по-късно продължава като фотограф в електронното издание „Фрог нюз“. Тя е първата жена фотограф в Министерството на отбраната (МО).

Вяра Йовева улавя с обектива си много емоции в иначе суровия армейски свят. Йовева е награждавана многократно за заслуги от министъра на отбраната и началника на отбраната. Носител е на редица награди и отличия за фотография, които оценяват и подчертават таланта й на наблюдател с остър поглед.

Изложбата „Хиляди лица – една армия“ е организирана през 2017 година. Това е първата голяма авторска експозиция, посветена на Празника на Българската армия 6 май. Фотографиите на Вяра Йовева ще останат в казанлъшкия културен институт до края на месец март.

 


 

loading…