“Жените на Казанлък” стартираха 16-дневна кампания против насилието над жени

Снощи с едноминутно мълчание в памет на жертвите на домашно насилие в България започна дискусията „Мълчанието няма да те спаси“. Срещата се проведе в Младежки дом Казанлък, където се намира и Центъра за превенция на насилието над жени. Това  е първата инициатива от поредицата събития на 16 дневната кампания.

Полицейските инспектори Николов и Драгиев от РУ на МВР – Казанлък споделиха свои наблюдения при подадени сигнали на 112, както и предприетите действия от страна на Полицията в защита на пострадалите от насилие жени. С особена тревога инспекторите споделиха, че пострадалите от домашно насилие невинаги своевременно подават сигнали и още по – недопустимо, че отново се връщат при насилника. Неглижира се и фактът, че в много от случаите пострадалите са и деца, само поради факта, че са станали свидетели на насилие вкъщи, а майката, която е пострадала от домашно насилие, търпи до крайна степен положението, в което я е поставил нейният партньор, именно поради чувство за безизходица.

Адвокат Димитрова, член на сдружението, разясни какви са предложенията на „Жените на Казанлък“ до Народното събрание за институционализиране на обществените отношения в областта на домашното насилие с цел всеобхватна, пълна, навременна и надеждна защита на пострадалите от насилие и превенцията срещу него.

А днес, 25 ноември, започва и подписка в защита на предложенията. Подписката ще продължи до 15 януари 2023 г.

„Апелирам в Международния ден за елиминиране на насилието над жени – 25 ноември да се включим в шествието „Нито една повече“, което ще започне в 17 ч. пред Съдебната палата в Казанлък!”, призова Стела Кехайова – председателят на сдружение “Жените на Казанлък“. “Нашият глас трябва да бъде чут, защото това е гласът на всяка българска жена. Да изразим своята съпричастност към жертвите на  насилие, да информираме и променим стереотипите, да изразим своята непримиримост към всички прояви на насилие над жени. Нека повече няма мълчание! „Нито една повече!“

Снимката е илюстративна.

loading…