Kакво да правим с парите си по време на криза

Мисълта за неблагоприятно събитие, което да „изяде“ вашите спестявания, като загуба на работа, заболяване, инцидент, ремонт, инфлация, пандемия или война, може да ви лиши от спокоен сън. Затова е важно да познавате да се придържате към добрите практики за това какво е препоръчително да правите със спестяванията си по време на финансова криза, не само за да не ги загубите, а дори да ги увеличите.

Продавайте недвижими имоти
Един от най-нестандартните, но ефективни начини, които да увеличат парите ви, е продажбата на недвижимо имущество. Това определено е нещо, което трябва да имате предвид, поради факта, че по време на финансова криза цената на недвижимите имоти е по-висока от всякога. Много вероятно е да получите добри приходи от продажбата, тъй като общата цена се покачва в пъти непосредствено преди и по време на финансова криза. По този начин, ако изчакате достатъчно дълго, след като кризата отмине можете да направите страхотни инвестиции, например да купите няколко имота на цената на продадения.

Инвестирайте в облигации
Инвестирайте неголяма част от спестяванията си в съкровищни и общински облигации. Това е чудесен начин да защитите възвръщаемостта на инвестициите си, когато пазарът върви надолу. Обикновено, когато пазарът е лош, лихвените проценти на пазара на облигации се повишават. Друг плюс е, че общинските облигации са напълно освободени от данъци. Бъдете наясно, че няма да забогатеете с лихвите по облигациите, но все пак ще имате гарантиран лихвен процент, който ще покрие част от загубите ви от фондовия пазар например.

Инвестирайте в образование
Образованието може да подобри какво вашия живот, така и стандарта на вашето семейство. Инвестирането в образование и професионална квалификация е инвестиция в бъдещето. Колкото повече научавате, толкова по-добре разбирате света и толкова по-вероятно е да изградите пълноценна кариера, която подобрява живота ви не само с пари. Ако искате да смените професията с по-доходоносна или по-спокойна работа, никога не е късно да инвестирате малко време и пари в преквалификация.

И не на последно място – инвестирайте в образованието на децата си. За това има най-различни начини според интересите и талантите на детето. Инвестицията може да се изразява в езиков курс, иновативни и модерни курсове по математика, бакалавърски и магистърски степени у нас и в чужбина, спортни школи и развиване на професионални спортни умения. Само вие и вашето дете можете заедно да вземете най-правилното решение.

Играйте на сигурно
Ако искате да минимизирате риска от загуба на пари, започнете с малки промени във вашия инвестиционен стил. Продължете да правите това, което правите най-добре с вашите инвестиции, и не рискувайте да влагате много пари в сфери, в които нямате достатъчно познания и опит. Никога не слагайте яйцата си в една кошница, защото, ако я изпуснете, ги губите всичките. Най-важното правило в инвестирането е, че трябва да диверсифицирате възможно най-много.

Дръжте част от парите си настрана
Ако сте на път да направите скъпоструваща инвестиция, колкото и примамлива да ви се струва, обмислете нещата много добре. Никога не инвестирайте всичките си спестявания и дръжте част от парите си заделени. За да си осигурите „финансова възглавница“, трябва да разполагате с пари за 3-6 месеца основни разходи в спестовна сметка с незабавен достъп. Например, ако загубите работата си, това ще ви даде няколко месеца време за намиране на нова.Необходимата сума можете да определите най-добре спрямо личните си нужди и предпочитания. На първо място тя трябва да ви носи усещане за спокойствие и комфорт при посрещане на неочаквани разходи. За някои хора този „авариен фонд“ има смисъл да бъде дори в по-голям размер (до 12 месечни разхода), ако доходите на домакинството са трудно предвидими и непостоянни.
Източник: Pariteni.bg

loading…