Кампанията „Капачки за Казанлък” навърши 4 години

През “далечната” 2018 г. сдружение „Младежки център за развитие – Взаимопомощ” стартира кампанията „Капачки за Казанлък”. Идеята на кампанията започна по съвместен проект с детска градина „Буратино” и в последствие беше доразвита по два проекта на програма „Европейски корпус за солидарност” – „Солидарна Общност” и  „ЕКО”.

„Започнахме в началото с няколко пункта в различни магазини, салони и други, където близки на организацията събираха пластмасови капачки и стигнахме до там, че през около 10 дни сърцата, които поставихме в града се пълнеха до горе. Имаше случаи, в които дори нямахме възможност да реагираме, защото хората наистина свикнаха да събират за рециклиране пластмасовите капачки.

Впоследствие поставихме и съоръжение за пластмасови шишета, благодарение на сдружение „БГ – Бъди активен”, които се обслужват от екипа на сдружение „Младежки център за развитие – Взаимопомощ” и нашите доброволци по програма „Европейски корпус за солидарност”. Започнахме от 2 метални сърца, в последствие разширихме идеята и в малки населени места с още 2 в с. Бузовград и с. Копринка. Радвах се, когато кметове на различни села на територията на Община Казанлък ми звъняха, за да питат откъде да си набавят метални сърца за пластмасови капачки и така лека полека идеята беше мултиплицирана. До днес, когато отчитаме от началото на годината до месец октомври по кампанията сме дарили количества пластмасови капачки за хора, които са имали нужда от финансова помощ за лечение- общо 3-ма, 2-ма от тях от Община Казанлък (дарени капачки около 1 тон). И въпреки това кампанията набра сумата от 1026 лв. или около 2 тона пластмаси (капачки и шишета) от началото на годината, която ще бъде използвана за ограда от рециклирана пластмаса за създаването на еко център „Зелена Европа” в с. Средногорово.”-разказва Мария Славова, Председател на сдружение „Младежки център за развитие-Взаимопомощ”.

Организацията споделя, че работи отлично с фирма „Рекотуб” ЕООД с. Шейново, които реално превръщат пластмасовите капачки в суровина за производство на гранулат за създаване на нови изделия. Какво по-хубаво от това в непосредствена близост до града ни да има такава фирма. Благодарим за партньорството в кампанията на всички, които продължават да събират пластмаса.

loading…