„Кавал парк”- българският дух в сърцето на кавала

В началото на месеца в гр. Шипка се излъчи прожекция на документалния филм „Кавал парк”. Това събитие е част от благотворителното турне на филма, чиято световна премиера бе в Копривщица. Той развълнува стотици българи с разказа на един американец с руски произход, който случайно попада в България и неслучайно оставя сърцето си тук.

Кой е Александър Еплер, каква е връзката му с нашата страна и защо се създава филмът „Кавал Парк”? За да получим отговор на тези въпроси и да наредим пъзела за живота на този любопитен американец с българско сърце, разговаряхме с Васил Денев.

Васил Денев е български музикант, който свири на кавал и от дълги години живее в Сиатъл. Той ни разказа за случайната си среща с Еплер, на която е бил силно изненадан от неговото представяне като американец с руски произход- българофил. На въпроса „Защо се определя така?”, той отговаря:

”България е дала толкова много на руснаците-религията, езика, културата, всичко което ни определя като народ. Без нея ние щяхме да бъдем диваци, които още живеят по пещерите.”

Колкото странно и пресилено да ни звучи това определение, което дава за себе си Александър Еплер , то ни кара да повярваме в силата и значимостта на нашия народ. Точно това се опитва да внуши и филмът посветен на него. Това не е просто една история за живота на една любопитна и колоритна личност. „Това е урок по родолюбие”, е определението, което дава режисьорът Богдан Дарев.

„Александър Еплер ни учи на любов към България” , сподели и Васил Денев пред нас.

Забравили ли сме да обичаме страната си? Защо ни е нужно някой да ни припомни, колко богата и силна е тя? Любопитното тук е, че филмът е направен с помощта на българските общества в Сиатъл. Имигранти, които въпреки далеч от родната земя,  не престават да търсят връзката си с нея.

С Васил Денев разговаряхме за това, колко започва да ти липсва България , едва когато си далеч от нея.

„Когато си на хиляди километри, внедрен в чужда култура, ти ставаш българин повече от всякога. Тогава се появява потребността да бъдеш свързан с родината си,  да бъдеш част от общност, която ти напомня къде са корените ти. „ споделя той.

Не е ли вълнуващо как един чужденец обединява толкова българи в САЩ и те чрез него намират връзката си с душата на България. Това е причината да обединят усилия и да направят историята на Александър Еплер разпознаваема и за други българи и то не само в чужбина, а и тук на местно ниво.

Несъмнено, филмът ще докосне сърцата ви. Животът на Александър Еплер е изпълнен с предизвикателства. След смъртта на баща си, обстоятелствата го принуждават сам да се грижи за своята майка. Започва да работи като чирак в работилници за цигулки. През 80-та година, само на 16г. попада в България по покана на заместник-министъра на културата, за да се научи да свири на кавал. По времето на социализма, когато влизането и излизането в България е почти невъзможно, един младеж се качва на гръцки кораб и стига до България без никой да го очаква. Тази първа среща с българската култура, сблъсъка с една система толкова различна от тази, с която Еплер е свикнал, го потапя в магичния свят на българския фолклор. Неговата мечта е да усъвършенства любимия си инструмент-кавала. За него смята, че е една от най-благородните флейти. Неговата цел е да използва пълния потенциал на кавала, защото „той предоставя възможността за най-чиста манипулация от колона на въздух за артистичен ефект.”, както казва той.

За някой тези мечти изглеждат наивни и невъзможни, но абсолютната вяра на Еплер в техния смисъл ни карат да се умиляваме пред любовта на един чужденец към нашата малка страна. Успява ли той да постигне целта си, до къде го отвежда житейския му път? Това разказва документалният филм „Кавал парк”. Заглавието на филма е свързано с един странен навик на Еплер,  да изпробва музикалните си инструменти в любимите си паркове в Сиатъл, докато е на разходка. Не сме и подозирали, че гласът на българският кавал е звучал из най-големите паркове в Сиатъл.

Благотворителното турне на филма е в разгара си, очакваме го отново да ни гостува на 25 август в с прожекция в с. Бузовград.

Документалният разказ за живота на Александър Еплер  се надява да накара повече българи да  повярват в своята важност като народ. „Кавал парк” е призив да спрем да се сравняваме с другите и да оценим това, което само ние българите носим. Щом един американец е осъзнал тази сила и връзка с българското, можем ли ние да я отхвърлим с лека ръка?

 

loading…