Казанлък домакинства на Наградите “Малък Зограф”

Церемонията по награждаването с откриване на изложба от наградени творби в тазгодишното издание на Световния конкурс за детска рисунка на Фондация „Малък Зограф“ се състоя в Градската художествена галерия в Казанлък на 22 ноември.

Официалната церемония бе открита от управителят на фондацията Иван Иванов и уредникът на галерията Катя Христова. Прочетено беше и специално поздравление от името на министъра на културата проф. Велислав Минеков.

Наградите на участници от над 30 страни бяха връчени от Лилия Цонкова, заместник-кмет в Община Казанлък, и Сребра Касева, началник-кабинет на кмета.

Световният конкурс се организира за девета година, като предишните издания са били в Банско, в Художествената академия в София, в Националния дворец на културата и в Рилския манастир. Тази година конкурсът е в Казанлък в памет на вече покойната казанлъшка художничка Пепа Боянова, която беше почетен президент на Фондация „Малък Зограф“.

Темата на тазгодишния конкурс бе „Пролет, лято, есен, зима“. В него взеха участие деца от 60 страни с около седем хиляди рисунки, от които комисията с председател Ана Бояджиева оцени и награди деца от 30 страни. Сред тях са деца от България, Тайланд, Молдова, Китай, Русия, Украйна, Тайван, Латвия, Литва, Австралия, Словакия, Сърбия, Южна Корея, Полша, Гърция и други. Наградите са златни, сребърни и бронзови, както и две специални отличия. Едното от тях е наградата на Фондацията, която бе  дадена на Пхонпханса Гангджумпа от Тайланд, а другото е Специалната награда на името на Пепа Боянова, която заслужи Ангелина Стойкова от Казанлък.  Златни медали от Фондацията получиха и заслужили казанлъчани – художничката Веса Вълова, художественият ръководител на Фолклорен ансамбъл „Арсенал“ Христо Стоянов, директорът на Художествената галерия д-р Пламен Петров и физикът Теодосий Теодосиев.

Фондация „Малък Зограф“ е един от най-големите дарители на рисунки за различни институции, които имат отношение към възпитанието на децата. По случай конкурса рисунки бяха дарени и на учебни заведения в Казанлък.

Фондация „Малък Зограф“ подпомага деца от България и чужбина в тяхното художествено образование и развиване на таланта им чрез разнообразни дейности и инициативи. Освен Световния конкурс за детска рисунка, сред тях са организиране на изложби с наградените рисунки, целогодишни обучения и курсове по изобразително изкуство, летни курсове и национални пленери. Дейността на фондацията цели да наложи изобразителното изкуство като фундаментален инструмент за култивиране на важни умения и способности у децата и стимулиране на тяхното развитие от най-ранна възраст.

Партньори на фондацията при организацията и откриването на тазгодишното издание на Световния конкурс за детска рисунка бяха Община Казанлък, Художествена галерия – Казанлък, Министерството на външните работи, горски управления, читалища, фирми и други. На церемонията присъства посланика на Индия в България Негово превъзходителство Санджай Рана, на когото също бе връчена награда. Наградени рисунки от предишни издания бяха дарени на местната детска градина „Буратино“ към завод „Арсенал“, на ОУ„Георги Кирков“ и Държавното горско стопанство в Казанлък.


loading…