Казанлък се поклони пред паметника на Петко Стайнов

По традиция Петко-Стайновите празници в Казанлък започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на академика в двора на гимназията, кръстена на името на известния композитор. Музикалните празници, посветени на големия български композитор, родом от Казанлък, традиционно започват на рождения му ден – 1 декември 2022г. Днес се изпълват 126 години от неговото рождение.

Внукът и управител на Фондация „Петко Стайнов“, който носи името на Маестрото изрази радостта си да види на живо толкова много деца и ученици пред монумента на именития си дядо. Той посочи, че 2022 година ще позволи провеждането с публика на музикалните събития в празничните дни. „Те ще бъдат венец на честванията, подготвени за големия юбилей миналата година на 125 години от рождението на даровития композитор.“ Петко Стайнов прикани всички, които посещават столицата да посетят и паметника на именития му дядо в Борисовата градина, който също бе открит за юбилея през 2021 г. „Той много обичаше Казанлък и мисля, че имате основания да се гордеете с него като Ваш съгражданин.“, увери управителят на едноименната фондация.
Живота и делото на именития съгражданин припомни историкът Йордан Кирчев и цитира Петко Стайнов с думи за възродената му обич към родината и родния Казанлък в миговете, в които е бил в странство. „Той е пример за родолюбие, за човечност, за гражданска активност и воля!“, отбеляза историкът.
„Помислете какви възможности има пред Вас – как един човек, изгубил зрението си е достигнал да бъде част от световното културно наследство!“, прикани младите директорът на Националния хоров фестивал „Петко Стайнов“ Младен Станев. Той посочи, че величието на големия творец не се измерва със зрението му: „Той е намерил възможността с това, което му е дадено да достигне до върховете на своя ум и да го представи пред света.“, посочи хоровият диригент и пожела на младите да развиват талантите и уменията си, за да постигат успехи.
Кратка музикално-литературна програма представиха деца от ДГ№18 „Пчелица“ и ДГ№13“Мечо Пух“. Публиката за първи път чу песента на музикалния ръководител Румелия Христова, посветена на видния музикален общественик.

loading…