Казанлъшките ученици отбелязаха Деня на Земята

С различни и пъстри инициативи ученици и учители от казанлъшките училища отбелязаха Световния ден на Земята.

Децата от ОУ „Георги Кирков” от 5. б клас с класен ръководител Мая Глушкова, направиха колаж от рисунки. С тях те изразиха своето отношение към опазването на околната среда. “Нека се отблагодарим на планетата Земя с грижи и любов!” – това бе посланието, което учениците от началните класове отправиха за Деня на Земята – 22 април.

В часовете по Занимания по интереси, учениците от 5 клас с г-жа Ивета Михалева от ОУ “Св.Паисий Хилендарски”, гр.Казанлък изработиха различни рисунки на тема „Да опазим нашата Земя“,  а децата от 2 б клас и г-жа Щиляна Кьосева изработиха плакати с послание: “Нека заедно, не само на този ден, да променим начина си на живот, за да намалим въздействието си върху околната среда.”

Отбелязването на 22 април – Денят на Земята, тази година бе нетрадиционно в СУ “Екзарх Антим I”, поради обстановката, в която се намираме. Ученици – изследователи от 9а,б,в и 10в клас имаха нелеката задача, да намерят друг обект от Слънчевата система, който може да бъде наш втори дом. В поредица от извънкласни дейности, те проучиха условията на различни обекти, мислиха и планираха как да ги направят подходящи за живот. В Деня на Земята те организираха интересно космическо пътуване до различни обекти в Слънчевата система, за да представят своя модел на изкуствена биосфера, чрез която ще бъде спасен живота. Самите те споделиха, че природните науки са интелектуално изпитание и удоволствие. Чрез разработването на своите модели учениците  осъзнаха, че Планетата Земя е нашето „Всичко“, а науката дава многобройни възможности за реализация в България, по Света и извън него. Ментори по проекта бяха: Валя Радева и Александрина Шомова – учители по Биология и здравно образование; Доника Димитрова – учител по Химия и опазване на околната среда; Донка Тошева – учител по Физика и астрономия; Валя Гърбачева и Ивелина Делииванова – учители по информационни технологии; Ангелина Атанасова – учител по Предприемачество; Стефка Парова – учител по Математика.

В ОУ “Д-р Петър Берон“, село Овощник ученици и учителите също отбелязаха Световния ден на Земята. Г-жа Кънева запозна учениците с най-големия проблем на Земята и какво причинява – замърсяването. Тя им обясни, че е много важно да преработваме отпадъците си като ги изхвърляме в различни по цвят контейнери. Накрая призова учениците да почистят училището и двора.

loading…