Краеведски четения за историята на Казанлък и региона

За поредна година Община Казанлък, ИМ „Искра”, ОБ „Искра” и Краеведстко дружество „Иван Енчев –Видю” организираха краеведстки четения. В програмата бяха включени общо 16 доклада, които се отнасят за значими личности и събития, свързани с Казанлък и региона.

Тазгодишните четения минаха под знака на 180 год. от рождението на д-р Христо Стамболски и 110 год. от смъртта на Петьо Ганин – две емблематични личности не само за града, но и в национален план. Презентации по темите представиха Галина Николова и Румен Денев от ОБ „Искра”.

За родовата среща на наследниците на Емануил Манолов разказа Христина Банова, която беше инициатор за тази среща да се случи тук през лятото.”Старите казанлъшки фамилии, от които е композиторът Добри Христов” представи Минчо Минчев. Негов беше и докладът за Казанлък след Освобождението. Дългогодишният директор на ИМ „Искра” д-р Косьо Зарев представи накратко „Празниците на розата в България”. На всеки от участниците в четенията беше предоставен екземпляр от най – новата му книгата . Една от най – дългогодишните участнички в краеведските четения Гина Хаджиева представи  личността на революционера Кънчо Кавръков, известният учител – историк Лалчо Попов представи рода на свещеник Ради Първов.

„История за създаването на Бозуковото кафене” на д-р Антоний Бозуков, „Лични имена на българите от Казанлъшка околия в Хилендарския поменик” на Николай Вапирев, доклад на о.з. Кънчо Михов и  за незаслужено забравения казанлъшки  поет, писател и дипломат Тодор Христов на Костадинка Кънева, бяха също сред акцентите в програмата.

Четенията завършиха с пожеланието на известния юрист, краевед и родолюбец Стефан Саранеделчев да бъдат провеждани не само в навечерението на Деня на народните будители.