Министър Нинова: Няма издадено разрешение за износ на оръжие за Украйна

Това заяви днес вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг във връзка с големия журналистически интерес, че при обстрел в Донецката народна република Украйна е използвала произведени в България боеприпаси.

Вчера руската информационна агенция ТАСС публикува статия, в която се казва, че въоръжените сили на Украйна са използвали гранатомет българско производство при обстрели на Донецката народна република. Според ТАСС при обстрела на село Зайцево са използвани 30-милиметрови снаряди от автоматичен гранатомет, произведен в завод “Арсенал”.

“Поисках да се направи пълна проверка на документите на Междуведомствената комисия за експертен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към Министерството на икономиката и индустрията. Това, както знаете, е националният орган, който издава разрешенията за търговия с оръжия и стоки с двойна употреба. От направената проверка в комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие и стоки и технологии с двойна употреба за Украйна“, категорична бе министър Нинова.

Тя поясни, че това е наложена практика в България веднага след подписването на Минските споразумения през 2014 и 1015 г., назад във времето не са намерени документи за износ на български стоки за Украйна.

Прессъобщение на Министерството на икономиката и индустрията

loading…