Младият казанлъшки флейтист Димитър Гайдаров с награди от два международни конкурса

Първото участие на Димитър Гайдаров в Седмото издание на Международния флейтов конкурс в град Варна завърши с много отличия. Митко получи от журито най-високата – първа награда на конкурса. Той бе удостоен и със специалната награда на кмета на град Варна Иван Портних, както и с Диплом и награда на Съюза на българските композитори за “най-добро изпълнение на българско произведение”.

Конкурсът е организиран от Фондация “Европейска музикална академия”. „Това е единственото състезание за млади изпълнители на този инструмент в нашата страна, а и в Европа подобни възможности за изява са малко“, споделя директорът на конкурса Теодора Димитрова.

В конкурсната програма бяха включени произведения на световни класици и композитори. Задължително условие бе изпълнението на пиеса от български автор. В надпреварата взеха участие деца и младежи от различни европейски държави.

Само месец преди тези награди Димитър Гайдаров получи признание и от друг международен конкурс – “Наследници на Орфей” – Албена 2022, където спечели първа награда от конкурса и Диплом за “най-добър български изпълнител”.

Тези награди са признание и за неговия учител, най-добрия флейтов педагог и невероятен флейтист проф. Георги Спасов и за прекрасната пианистка и корепетитор Татяна Божко, категорични са родителите на Митко Гайдаров.


loading…