МС: Назначени са 25 заместник-министри, като 25 досегашни са освободени

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев на длъжността заместник-министър на енергетиката е назначен Еленко Божков. Божков е завършил ВМЕИ „Ленин“- София. Божков е бил член на ДКЕВР. Заемал е длъжността главен секретар на министерството на енергетиката от 1995 г до 1997 г. Бил е изпълнителен директор на Енергопроект, както и член на Надзорния съвет на „Енел – Марица Изток3“.

Мария Павлова е назначена на длъжността заместник-министър на правосъдието. Павлова е завършила специалност „Право“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Била е служебен министър на правосъдието през 2017 г. и служебен заместник-министър на правосъдието в периода май 2021 г – януари 2022 г.

Ренета Колева и Петър Димитров са назначени за заместник-министри на околната среда и водите.

Ренета Колева е назначена за заместник-министър на околната среда и водите като същия пост е заемала в периода май 2021 г – декември 2021 г и от февруари 2017 до май 2017 г.

Петър Димитров е магистър по хидромелиоративно строителство. Бил е заместник-министър на околната среда и водите в периода май 2021 г – февруари 2022 г.

За заместник-министър на електронното управление е назначен Благовест Кирилов. Притежава магистърски степен по специалностите „Индустриален мениджмънт“, „Стопанско управление“, „Индустриално управление“ и „Бизнес администрация, като последните две са придобити в Германия.

Петър Бучков и Петър Георгиев са назначени за заместник-министри на младежта и спорта.

Бучков е бил изпълнителен директор на Българската платформа за международно развитие в периода от 2018 г. до 2022 г. Бакалавър е по специалността „Връзка с обществеността“, магистър по публични комуникации и защитава докторантура по убеждаваща комуникация от СУ „Климент Охридски“.

Георгиев е доцент и член на факултетния съвет на Факултет „ПБЗН“ към Академията на МВР в София.

Борислава Танева и Пламен Славов ще изпълняват длъжността заместник-министър на културата. И двамата са заемали същия пост през 2021 г.

Надя Младенова е назначена за заместник-министър на образованието и науката. От 2017 г. досега е заемала длъжността началник на кабинета на вицепрезидента на Републиката.

За заместник-министър на образованието и науката е назначена Албена Чавдарова. Тя е дългогодишен университетски преподавател, като от 2008 г. досега е професор по „История на педагогиката и българското образование“ към Факултет педагогика при СУ „Св. Кл. Охридски“.

В Министерството на финансите са назначени двама заместник-министри – Людмила Петкова и Даниела Добрева.

Петкова заема длъжността за трети път като в периодите юни 2013 г. – август 2014 г. и септември-декември 2021 г. е била заместник-министър на финансите. Притежава магистърска степен в специалност „Икономика и управление на търговията” от УНСС. Специализирала е  в областта на европейската административна практика.

Даниела Добрева е магистър по икономика, специалност „Счетоводство и контрол“ в Университета за национално и световно стопанство.

В Министерството на труда и социалната политика като заместник-министри са назначени Надя Клисурска-Жекова, проф. Емил Мингов и Наталия Ефремова.

Надя Клисурска-Жекова е била заместник-министър в МТСП в периода 12.05.2021 г- 31.12.2021 г. Тя е била народен представител в 44-то Народно събрание. Завършила е право във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и специалност „Български език и история“ в ПУ „П. Хилендарски“.

Професор Емил Мингов е юрист, доктор по право.  В периода 2010-2022 г. Проф. Мингов е член на Надзорния съвет на Национален институт за помирение и арбитраж, а между 2012 и 2021 г. участва в Надзорния съвет на Гаранционния Фонд за вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателя.

Наталия Ефремова е експерт с дългогодишен опит в управлението на средства от Европейския съюз.

За заместник-министър на земеделието е назначен Георги Събев. Притежава дългогодишен опит в сферата на европейските политики по земеделие, селско стопанство, развитие на селските райони, рибарство и международна търговия. Бил е заместник-министър на земеделието, храните и горите в периода юни 2021 г. – декември 2021 г. Икономист е по образование, завършил е Аграрния университет в Пловдив.

Поста на заместник-министър на земеделието поема също Крум Неделков. В периода май 2021 г. – декември 2021 г. е заемал длъжността зам.-министър на земеделието, храните и горите.

За заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Захари Христов. Същата длъжност е заемал в периода юни 2021 г. – октомври 2021 г. Работил е в Агенция „Пътна инфраструктура“, както и в частния сектор. Магистър е по Бизнес администрация от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Поля Занева-Димитрова също поема поста заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. По образование е юрист.

В министерството на отбраната са назначени Катерина Граматикова и Теодора Генчовска на длъжността заместник-министри.

Катерина Граматикова притежава юридическо образование, специализирала е Общностно право на конкуренцията към King’s College, Лондон, и Корпоративно право на Съединените щати и Международно регулиране на търговията към Бостънски университет, филиал Лондон.

Теодора Генчовска е заемала поста министър на външните работи през периода декември 2021 г – август 2022 г. Била е съветник по отбраната последователно в Постоянното представителство на Република България в ЕС и Постоянната делегация в НАТО.

Костадин Коджабашев е назначен за заместник-министър на външните работи. Коджабашев е посланик с дългогодишен дипломатически опит.

Ирина Щонова е назначена за заместник-министър на икономиката и индустрията. Притежава бакалавърска степен по икономика от Университета „Сейнт Олаф“, Нордфийлд, САЩ, мениджърска степен по бизнес администрация от Университета „Станфорд“, Пало Алто, САЩ и докторска степен по икономика от СУ „Св. Климент Охридски“.

Д-р Александър Златанов за втори път е назначен за заместник-министър на здравеопазването. Той е заемал същия пост през 2021 г.

Също със заповед на премиера Гълъб Донев са освободени 25-има заместник-министри. Длъжността заместник-министър на образованието и наука напускат Ваня Стойнева, Генка Петрова-Ташкова и Мариета Георгиева, поста заместник-министър на културата освобождават Весела Кондакова и Юрий Вълковски, както и Жулиета Върлякова и Иван Кръстев като заместник-министри на труда и социалната политика.

От позицията заместник-министър на отбраната е освободен Йордан Божилов и Станимир Георгиев, а от длъжността заместник-министър на младежта и спорта – Диана Иванова и Владимир Харизанов.

Данаил Николов и Пламен Данаилов освобождават поста заместник-министър на енергетиката, а Тома Белев, Мария Ачкова и Николай Сиджимов – поста заместник-министър на околната среда и водите. От Министерството на електронното управление са освободени заместник-министрите Адриана Попова и Александър Йоловски, от Министерството на земеделието – заместник-министрите Момчил Неков и Стефан Бурджев.

Със заповеди на премиера поста заместник-министър на транспорта и съобщенията напускат Дилян Берковски и Божидар Костадинов. Ирена Димитрова и Васил Георгиев са освободени като заместник-министри на външните работи, а Димитър Йотов – от поста заместник-министър на икономиката и индустрията.

Прессъобщение на Министерски съвет

loading…