МЗ: Какво трябва да знаете Преди и След ваксинацията!

Министерството на здравеопазването предостави информация относно това какво трябва да знаем и как да направим информиран избор за ваксинацията, ако сме решили, че искаме да се имунизираме срещу Covid-19, както и какви са нормалните странични реакции непосредствено след като сме си сложили ваксината.
Преди:

– В общественото пространство освен достоверна, базирана на научни данни информация за ваксините срещу COVID-19, все по-често се разпространяват неверни твърдения като тези, че ваксините водят до безплодие, че с тях в човешкото тяло се поставя чип, че не са минали клинични изпитвания, че имат опасни странични ефекти и т.н. Основен канал за разпространение на т.нар. „фалшиви новини“ е Интернет.

– За да направите своя информиран избор, осведомете се от сигурни източници, каквито са Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, УНИЦЕФ, Министерството на здравеопазването, регионалните здравни инспекции и т.н.

– Ако се колебаете дали да се ваксинирате, с оглед здравословното Ви състояние, консултирайте се с Вашия личен или лекуващ лекар.

– Споделете с медицинския специалист, който ще извърши ваксинацията, ако имате специфични здравословни проблеми.

След:

– След ваксинация е препоръчително да останете 15 минути в близост до имунизационния пункт/ кабинета на общопрактикуващия лекар, където е приложена ваксината.

– Не се притеснявайте от страничните реакции! Те са нормални и показват, че организмът Ви реагира на ваксината, като изгражда имунитет срещу заболяването.
– Най-често проявяваните странични реакции след ваксинация са леки до умерени и отшумяват бързо. Такива са:
➡ болка на мястото на убождане;
➡ лека температура;
➡ умора;
➡ главоболие;
➡ болки в мускулите или ставите.
➡ Счита се, че имате изграден имунитет срещу COVID-19 две седмици след завършването на ваксинационния цикъл.
➡ Гражданите със завършен ваксинационен курс получават цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация.

Източник: Pariteni.bg

loading…