И на Велика събота може да боядисваме великденските яйца!

Великден наближава! Боядисването на яйца е характерен ритуал за този празник.

За да направите хубави твърдо сварени яйца, те трябва да се варят около 10-12 минути след завирането на водата. Сложете яйцата в студена вода, която е предварително посолена.

Преди да пуснете  яйцата във водата, се уверете, че те са чисти. Засичайте минутите на варенето след завирането на водата. След като ги извадите, ги подсушете. Тогава можете да започнете с боядисването, още докато са топли, което значи, че предварително трябва да сте подготвили багрилата.

Най-разпространеният начин за боядисване е потапянето на яйцата в предварително разтворена боя. Следвайте указанията на пакетчетата, разтваряйки боята. Дръжте яйцата поне 10 минути, за да получите наситен цвят.

Съответно, ако искате по-блед цвят, ги дръжте по-кратко време. След изваждането от боята ги отцедете на попивателна хартия и след това полирайте с памук, напоен с олио.

Ето няколко техники за боядисване на яйца!

Така правеха шарени яйцата бабите едно време. В боята разтворена по указания начин се добавят 1-2 с.л. олио.Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не позволява на тези места боята да го боядиса. Така яйцата стават на петна. Могат последователно да се потапят в няколко цвята и тогава ефекта наистина е много добър и пъстър. Вадят се, подсушават се и се полират с олио.

Друга техника за боядисване на яйцата: Върху парче памук голямо толкова, че да може да се обвие цялото яйце се поръсва от всички цветове разтворена боя. Яйцето се увива стегнато в памука и се оставя 5-10 мин. Колкото повече стои,толкова по-япки и тъмни стават цветовете. След като е готово яйцето се изважда от памука,подсушава се и се полира. Едно парче памук не е желателно да се ползва повече от 2-3 пъти,защото резултата започва да става незадоволителен. Работата с ръкавици е задължителна ако не искате ръцете ви да добият цвета на яйцата.

Този начин също са ползвали нашите баби. Яйцата стават страшно красиви. Ползват се сурови яйца,защото по време на боядисването те се сваряват. Подготвят се предварително по следния начин: всяко яйце се завързва стегнато в парче от дамски тънък чорапогащник като преди това яйцето се обвива в люспа от кромид червен лук. Използват се само най-горните и най-тъмни люспи. Не е нужно люспата да покрива цялото яйце. Трябва добре да се опъне чорапогащника и да се завърже стегнато. Така приготвените яйца се варят колкото е нужно (10-12 мин.). Вадят се от водата и без да се маха чорапогащника се оставят да поизстинат малко. След това се потапят в боя с цвят по желание и след като яйцето постои 5-7 мин. се вади и се оставя да се отцеди добре. Тогава се маха внимателно чорапогащника и люспите от лук и след като яйцето изстине напълно се полира. Получават се много красиви мраморни шарки. Ако яйцата просто се сварят във вода в която има люспи от лук, то тогава се получават яйца в жълто-оранжев свят.

Използвана техника от времето на чорапогащниците: Върху свареното яйце се поставя листенце от тревичка с интересна форма или някаква изрязана фигурка от непропусклив материал. Яйцето се стяга в чорапогащник и се поставя в боята. След като престои се вади, оставя се да се изцеди и внимателно се маха чорапогащника. На мястото на фигурката или листенцето остава небоядисано. След като изсъхне се полира.

За хората с художествени наклонности: Яйцата се рисуват с безвредни боички или моливи на ръка, като вариантите са много в зависимост от вашата фантазия и умения!

Ако не сте успели да боядисате великденските яйца на Велики четвъртък, може да го направите и на Велика събота!

loading…