Над 400 танца в ХІІІ Национален балетен конкурс за купа “Българска роза” в Казанлък

Приключи срокът за получаване на заявки за Национален балетен конкурс за купа “БЪЛГАРСКА   РОЗА”, който се организира и провежда от Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски“. Той ще бъде открит на 20 май (събота) в Дом на културата „Арсенал“, а стартът на програмата е от 9:00 ч.

За първия състезателен ден в тринадесетото издание на конкурса заявиха участие 25 школи /състави от 14 области на страната/, със общо 185 танца.

През втория ден възпитаници от всички професионални танцови училища в страната ще се надпреварват с общо 234 изпълнения в трите направления – на класическия, характерния и съвременен танц.

Целта на конкурса е да даде шанс за изява на значителен брой деца и млади хора, да допринесе за повишаване на мотивацията им – да  се занимават с конструктивна творческа дейност в съвременното танцово изкуство, като превантивна мярка в борбата срещу порочните зависимости (цигари, алкохол, наркотици, екранна зависимост) и агресията. Изявата има за задача да подпомогне и стимулира творческото и изпълнителското развитие на младите балетни таланти, като отчита постиженията им в класическия, характерния и модерния танц, както и тенденциите в тяхното развитие. Мероприятието е отворено за всички детски комплекси, центрове за подкрепа за личностно развитие, читалища,  младежки и студентски домове, професионални училища, частни школи, студия, клубове и групи, развиващи танцовото изкуство и популяризиращи танцовите стилове и техники.

Конкурсът за Купа „Българска роза” е единственият танцов конкурс в Националния календар за изяви по интереси на Министерството на образованието и науката. За шеста година, той е включен  в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби, за общински и държавни училища,  за 18 едногодишни  стипендии  в  3-та  възрастова  група, отпуснати от МОН. Провежда се благодарение на Община Казанлък и е част от програмата на ежегодния Празник на розата!

Членовете на журито са: Антоанета  Алексиева – примабалерина на Националния музикален театър „Стефан Македонски”  – София и преподавател в НУТИ – София, Станко Танев – премиер солист към Държавната опера гр. Стара Загора и председателя на журито – Светлин  Ивелинов – директор, хореограф и главен балетмайстор на Национален музикален театър  „Стефан Македонски”  гр. София. Журирането и определянето на победители  се  извършва  по  система, която  включва  следните  четири  критерия: Техника на изпълнение, Композиция /хореография , Имидж  и  Представяне / идея.

Организатори  на  балетното събитие са Министерство на образованието и науката, Община Казанлък, ОДК “Св.Иван Рилски“ с подкрепата на Суперабразив ЕООД гр. Крън и прекрасните условия на Дом на културата „Арсенал“. В двата дни на конкурсната програма, гр. Казанлък ще се превърне в танцова столица със завладяващите изпълнения на младите таланти на България.


 

loading…