Национален фолклорен конкурс “Димитър Гайдаров” в Казанлък набира участници

На 11 и 12 юни в Казанлък ще се проведе петото издание на Национален фолклорен конкурс “Димитър Гайдаров”. След двегодишно прекъсване, имаме удоволствието да съобщим, че конкурсът ще събере отново своите почитатели – певци, танцьори и инструменталисти от цялата страна, като по този начин в едни от най-хубавите пролетни дни, когато Казанлък ухае на рози, градът ще бъде и средоточие на българския фолклор.

Конкурсът е посветен на бележития фолклорист и диригент Димитър Гайдаров / 1906г. – 1989г./

Цел на конкурса е запазване и обогатяване на българското народно песенно инструментално и танцово изкуство, приобщаване на младото поколение към българския фолклор.

Организатори на Петия Национален фолклорен конкурс “Димитър Гайдаров” са: Община Казанлък, Академия за театрално, танцово и изобразително иизкуство – Пловдив, НЧ “Възродена Искра – 2000” и ФА “Гъдулчица”.

За участие в конкурса се допускат аматьори и професионалисти – изпълнители на народни песни и народни инструменти, вокални , инструментални и танцови групи и състави от училища / вкл. и СМУ/ , ОДК, музикални школи , читалища и клубове и др .  Участниците се явяват в два раздела – индивидуални / музикални и вокални / и групови / музикални, инструментални и танцови / изпълнения, в категориите аматьори и професионалисти :

А. Индивидуални изпълнители , в следните възрастови групи :

I – възрастова група – от 5г. до 10 години

II – възрастова група – от 11г. до 14 години

III – възрастова група – от 15г. до 18 години

IV – възрастова група – над 18 години

Б. Групови изпълнения / вокални, музикални и танцови/ – без ограничения във възрастта.

Солистите певци и инструменталисти участват с изпълнението на две народни песни или пиеси с общо времетраене до 5 мин., като от трета възрастова група в изпълненията задължително трябва да бъде включена безмензурна мелодия. Конкурсният репертоар е по избор, като една от песните / пиесите/ да бъде от фолклорната област на изпълнителя. Допуска се съпровод от един изпълнител, камерна група или оркестър. Като съпровод не се допускат синбек и плейбек.

Камерните групи и народни хорове изпълняват две акапелни едногласни или многогласни песни с общо времетраене до 6 минути.

Камерните инструментални групи и народни оркестри изпълняват едногласни или многогласни автентични или аранжирани пиеси, с общо времетраене до 6 мин. или една пиеса с два обособени дяла от по-голямо произведение.

В конкурса камерните танцови групи и ансамбли представят програма с времетраене до 8 минути. В конкурса могат да бъдат представени авторски и автентични танци.

В конкурса се допускат за участие вокално-инструментални състави / хор и оркестър/ и музикално-танцови ансамбли / хор, оркестър и танцов състав/. Времетраене на изпълненията – до 10 мин.

В него могат да бъдат представени народни обичаи от всички фолклорни области и региони , с общо времетраене до 10 мин.

Всички участници в конкурса получават грамота за участие. При индивидуалните изпълнители журито присъжда във всяка възрастова група специална награда, първо, второ и трето място. Във всеки един от разделите „Камерни групи и народни хорове” , “Камерни инструментални групи и народни оркестри”, „Танцови групи и танцови състави”, „Фолклорни ансамбли” и „Народни обичаи” журито присъжда специална награда, първо, второ и трето място. В конкурса ще бъдат присъдени и специални награди – на Община Казанлък, на АМТИИ – Пловдив и НЧ „Възродена Искра”.

Заявки за участие ще се приемат до 7 юни 2022г. /вторник/ на e-mail: gaidi@abv.bg, през формата за регистрация на сайта на конкурса: http://nfk-dimitargaydarov.eu / след 20 май/или на телефони : 0878908984 – Димитър Гайдаров, 0878908985 – Славяна Гайдарова и 0431/ 7-51-57 – НЧ „ Възродена Искра”. График за реда на явяване на участниците ще бъде публикуван на сайта на НЧ „Възродена Искра” – www.vazrodena-iskra.com , на сайта на конкурса http://nfk-dimitargaydarov.eu и на Фейсбук страницата на ФА „Гъдулица”. След прослушване на участниците във всяка възрастова група ще има обсъждане и награждаване. Отличените участници със специална награда и първо място в различните възрастови групи и раздели ще вземат участие в гала концертите на конкурса.

loading…