Национална изложба за каракачански кучета в Казанлък

За първи път Казанлък стана домакин на Национална киноложка изложба за каракачански кучета. През м. октомври 2020 год. със съдействието на Община Казанлък бе създадена организация за такава изложба в Града на розите, но въведените противоепидемични мерки отменят провеждането й.

Две години по-късно, въпреки дъждoвното време, 32 кучета и техните стопани се събраха на терена за хвърляне на копие и диск към стадион „Севтополис”. Събитието бе организирано от местната група към Международната асоциация на каракачанското куче.

Каракачанското куче е една от най-старите породи кучета в Европа. Това куче е създадено за охрана на стада селскостопански животни от нападения на хищници и крадци, и защита на имуществото на собственика си. То не се колебае да влезе в схватка с вълци, или мечки, за да защити повереното му стадо, или пък собственика си, и семейството му в случай на опасност. Предците на Каракачанското куче се оформят още през третото хилядолетие преди Христа. Съвременното Каракачанско куче се счита за потомък на кучетата на древните траки, най-старите жители на Балканския полуостров, известни като отлични скотовъдци, които Херодот описва като най-многобройният народ след индийците.

Каракачанското куче е смело, силно и интелигентно. То само преценява ситуацията и адекватно взима решение за противодействие на хищника. Много случаи има, при които куче, което не може да прецени ситуацията, става жертва на мечка, или на вълци. Именно така във времето са оцелявали екземпляри, достатъчно смели и силни да се противопоставят на атаките на хищниците, но и достатъчно интелигентни да могат да преценят възможностите на противника си.

Породистите кучета бяха оценявани от съдия Божко Добревски и бяха разделени в 6 класа – бебе, подрастващи, млади, междинен, открит и ветерани.

Всички участници получиха подаръци, а най-добрите – медали и грамоти. Домакините бяха подготвили и специални купи за най-добрите мъжко и женско куче, най-добра развъдна двойка и група на потомците.

Свързана публикация

ОТМЕНЕНО!!! Казанлък ще бъде домакин на Националната изложба на Каракачански кучета

loading…