Нетрадиционно откриване на изложбата “Контакти” на фотограф – художника Живко Арабов

Откриването на изложбата “Контакти” на фотограф – художника Живко Арабов се състоя снощи в Музея на фотографията с виртуалното присъствие на автора. Представянето бе направено от Стефан Папукчиев, директор на Музея. За Живко Арабов и неговите черно – бели портретни фотографии говори и известният казанлъшки фотограф Желиан Николов. В разговора се включиха и именитият фотограф – художник Александър Иванов и дъщерята на Живко Арабов. Тя обяви дарение от автора за Музея – 4 авторски творби и един от първите фотоапарати, с които фотограф – художникът е започнал своята кариера.

Живко Арабов е роден през 1946 год. Започва да се занимава с фотография като студент в Лесотехническия институт. Той преминава през увлечението към кинолюбителството и фотолюбителството. Присъдено му е званието „Фотограф-художник“.
Носител е на над 100 награди в национални и международни фото-конкурси. Негови самостоятелни изложби са показвани в София, Коми АССР, Москва, Стокхолм, Скопие, „Фото ваканция“, Созопол „Аполония-89“.
Снимките му илюстрират представителни албуми, като тези на детската асамблея „Знаме на мира“ и проект „Красива България“.
В близкото минало е бил ръководител на Представителния фотоклуб при Студентски дом на културата.
След 1990 год. става преподавател по художествена фотография в НАТФИЗ, а по-късно в НБУ. Той получава плакет на Фотографската Академия „Янка Кюркчиева“ – за принос към родното фотографско изкуство през 2010 год.

Пътуващата изложба на “Контакти” на фотограф – художника Живко Арабов може да бъде видяна в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства до 12 декември 2022 год.

loading…