Нова книга за Иларион Макариополски представиха в Казанлък

Тази година се навършват 210 години от рождението на Иларион Макариополски. По този повод НПМ “Шипка – Бузлуджа” и ЛХМ “Чудомир” организираха  представяне на книгата на проф. дин Вера Бонева “Иларион Макариополски” от поредицата „Дълг и чест“ на издателство „Захарий Стоянов“. Събитието  се състоя в Музей “Чудомир”.

За книгата говориха авторът и директорът на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.

Иларион Макариополски е една от най-ярките фигури на Възраждането, посочва проф. Вера Бонева в официалната си страница. „Припомням, че в периода на неговото кратко архиерействане в най-голямата ни тогава епархия, Казанлъшко и Старозагорско са в нейния обхват. По тази причина в книгата се разказва и за контактите на митрополита с българите от тези региони, както и за управленските му действия по отношение на всички духовни поданици на епархията“.

Пред събралите се казанлъчани проф. Бонева сподели: „Книгата е резултат от моите изследователски интереси към историята на Българското Възраждане, и по-специално към историята на църковно-националното движение. По предложение на издателството решихме да откроим делото на Иларион Макариополски, което е познато и се изучава в училище, но основно във връзка с Великденската акция от 1860 година“. Тя определи идеята да се напише негова биография, в която да се включи и делото му преди това събитие, както и неговата роля за изграждането и утвърждаването на българската Екзархия, като продуктивна и изрази мнение, че има смисъл да се научи повече за значението на този възрожденски деец в българската история.

Проф. Вера Бонева отбеляза, че в книгата са включени и нови документи, които са малко познати. „Това позволява да се разкаже биографията в една голяма близост с автентичните исторически свидетелства – писмата, които той е изпращал и получавал, дописките от вестниците за събитията“ посочи тя. По думите й това спомага да се усети живият дух на епохата и на голямото влияние на Иларион Макариополски в българското общество, особено през 60-те и 70-те години на 19 век.

Книгата „Иларион Макариополски: Път, подвижничество, памет“ е под редакцията на акад. Антон Дончев, акад. Васил Гюзелев, акад. Георги Марков, чл. -кор. Иван Гранитски, проф. д-р Иван Маразов. Биографичният разказ съдържа 101 илюстрации и пет приложения, а корицата е дело на Милена Трайкова.


loading…